Economie16 jul '21 11:07

Corona nekt minder bedrijven dan verwacht

Auteur: BNR Webredactie

Door de coronacrisis gaan minder bedrijven omvallen dan werd verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en consultancykantoor PwC. Volgens het onderzoek werpt de coronasteun van de overheid dan toch onverwachts zijn vruchten af.

(ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz )

Luister terug | Nederland wacht stijging faillissementen en werkloosheid

Wat opvalt in de resultaten van dit kwartaal is dat er positiever naar gekeken wordt, zegt Edwin van Wijngaarden, herstructureringsexpert bij PwC. De onzekerheid over hoe lang de overheid zou doorgaan met de steunmaatregelen en over de economische verwachtingen is voor een groot deel verdwenen. De steunmaatregelen zijn opnieuw verlengd en bovendien heeft de overheid aangekondigd dat de belastingschulden, waar veel zorgen over waren, in vijf jaar mogen worden terugbetaald. Dat was drie jaar.

Alternatief plan

Toch zijn we er nog niet, waarschuwt Van Wijngaarden. Er is nog steeds veel onzekerheid, bijvoorbeeld over een tweede lockdown. Hij adviseert zowel de overheid als bedrijven dan ook om waakzaam te blijven en een alternatief plan achter de hand te houden voor als het toch misgaat. Verder is nog steeds onduidelijk of vooral gezonde bedrijven overeind blijven, of dat ook de zogenoemde zombiebedrijven het gaan redden.

Luister ook | ‘Veel minder werkloosheid en faillissementen na corona dan gevreesd'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen