Economie29 jul '21 09:10

Shell boekt nettowinst 3,4 miljard dollar winst in Q2

Auteur: BNR Webredactie

De aangepaste winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten kwam voor Shell in het afgelopen kwartaal uit op 2,6 miljard dollar. De omzet van Shell verdubbelde bijna naar 60,5 miljard dollar, onder de streep boekte Shell verder een nettowinst van 3,4 miljard dollar. De productie van olie en gas was met bijna 3,3 miljoen vaten per dag wel iets lager dan de 3,5 miljoen vaten in het eerste kwartaal.

Het concern gaat voor het einde van dit jaar voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Met het inkoopprogramma beloont het olie- en gasconcern zijn aandeelhouders.

Hogere olieprijzen

Shell profiteerde de afgelopen periode van hogere olieprijzen. Daardoor steeg de winst van het Brits-Nederlandse bedrijf. Het contrast met het tweede kwartaal van vorig jaar is enorm. Toen werd een verlies geboekt van ruim 18 miljard dollar. Dat was voor het olieconcern het dieptepunt van de coronacrisis. Er was minder vraag naar olie en gas en de olieprijzen stortten tijdelijk in. Inmiddels is het beeld duidelijk veranderd. De aangepaste winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten (ccs), de belangrijkste winstgraadmeter voor Shell, kwam in het afgelopen kwartaal uit op 2,6 miljard dollar.

Doordat er na de aandeleninkoop minder stukken overblijven, stijgen de resterende aandelen in waarde en kan de winst per aandeel toenemen. Ook het dividend, een winstuitkering aan de aandeelhouders, wordt verhoogd.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd een nettowinst geboekt van 5,7 miljard dollar. En de olieprijzen zijn sindsdien hard opgelopen. Shell leed vorig jaar nog zijn grootste verlies ooit, met een min van bijna 22 miljard dollar doordat de olieprijzen hard werden geraakt door de coronapandemie. Er vlogen toen namelijk veel minder vliegtuigen, reden er minder auto's en de industrie draaide in een lagere versnelling. Daardoor was er veel minder vraag naar olie en gas. Handelaren moesten op een gegeven moment betalen om hun olie nog aan iemand af te kunnen zetten.

Vanwege de coronacrisis kondigde Shell afgelopen september aan dat er wereldwijd 7.000 tot 9.000 banen verloren zouden gaan. In januari werd bekend dat het bedrijf in Nederland ongeveer 900 banen schrapt. Dat komt neer op ongeveer een tiende van het totale Nederlandse personeelsbestand.

Voor de rechter

Eind mei bepaalde een Nederlandse rechter in een zaak over klimaatdoelstellingen dat Shell per direct meer moet doen om de uitstoot van CO2 terug te brengen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019. De zaak was aangespannen door Milieudefensie en andere organisaties.

Vorige week werd bekend dat Shell in beroep gaat tegen de uitspraak in de klimaatzaak. Het concern vindt een rechterlijke uitspraak tegen één bedrijf 'niet effectief', legde topman Ben van Beurden uit. Shell herhaalde dat het uiterlijk in 2050 een bedrijf wil zijn "met netto nul uitstoot". Daarbij wordt onder meer ingezet op duurzame energiebronnen zoals windenergie, biobrandstoffen en waterstof.

Gerelateerde artikelen