Economie29 jul '21 11:19

ABN AMRO: geen inflatie op lange termijn

Auteur: BNR Webredactie

In de meeste Europese landen bereikt de overheidsschuld dit jaar een piek. Dat voorspelt het economisch bureau van ABN AMRO. Dat komt door de vele coronasteunmaatregelen én economische krimp. Maar de hogere schuldniveaus staan economische groei niet in de weg. 'Er wordt veel geïnvesteerd', zegt senior econoom Aline Schuiling van ABN AMRO.

Luister terug | Economenpanel over stijgende grondstoffenprijzen

Investeringen

'In de regel kan een overheidsschuld via hogere rente drukken op de economische activiteit in de particuliere sector. Dat zal in dit geval heel anders zijn omdat een groot deel van die stijging van de schuld aan de pandemie gerelateerd is. Daardoor zitten er voor een groot deel tijdelijke maatregelen achter. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd, en dat bevordert de economische groei op de lange termijn, dat is gunstig.'

Luister terug | Economenpanel over verhoogde inflatiedoelstellingen ECB

Rol ECB

Schuiling wijst ook op het belang van de ECB die ervoor gezorgd heeft dat de renteniveaus laag zijn. En dat zijn dan niet alleen de officiële rentetarieven en de rente in de landen met een lage schuld als Duitsland en Nederland, maar ook de renteniveaus in Italië en Spanje omdat de ECB de schuld van die landen opkoopt sinds het begin van de pandemie.

ABN Amro verwacht niet dat de inflatie op de lange termijn erg zal oplopen door de investeringen van overheden en de particuliere sector.

Luister terug | DNB-directeur Klaas Knot wil flexibelere schuldenregels EU

Geen einde maatregelen

De Amerikaanse centrale bank Fed heeft aangekondigd dat de afbouw van de coronasteunmaatregelen in zicht gaat komen, in Europa is dat nog niet het geval. Schuiling: 'Hier is veel sterkere krimp geweest tijdens de pandemie, we herstellen ook veel langzamer. De omvang van het Amerikaanse bbp is bijna terug op pre-corona-niveau, dat zal naar verwachting in Europa pas begin volgend jaar het geval zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen