Economie20 aug '21 08:01Aangepast op 20 aug '21 13:04

CPB: Economie groeit in 2021 met bijna 4%

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie groeit in 2021 met bijna vier procent, gevolgd door drie procent in 2022. Dat becijfert het Centraal Planbureau (CPB) in zijn nieuwste macro-economische raming. Dat is meer dan eerder werd verwacht. Daarbij wordt wel uitgegaan van het uitblijven van nieuwe coronamaatregelen zoals een lockdown. Daarnaast verwacht het CPB dat grote faillissementsgolven uit zullen blijven.

'Veel sectoren in de economie hebben de crisis goed doorstaan. Er zijn wel uitzonderingen, zoals het toerisme en de horeca, maar vooral de industrie en de exportsector hebben het goed gedaan', zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp. Ook denkt hij dat een faillissementsgolf uit zal blijven zodra de steunmaatregelen worden afgeschaald van het najaar. Dat kan wel betekenen dat de werkloosheid tijdelijk weer iets op zal lopen.

Lees ook | CBS: Economie groeit met 3,1 procent in tweede kwartaal

Forse bijstelling

Volgens BNR-huiseconoom Han de Jong is het een forse bijstelling die het CPB doet. 'Dat komt vooral bij de consumptie vandaan, die zie je gewoon met een procent stijgen. Ik denk dat we nog niet veel spaargeld aan het verbrassen zijn, maar het heropenen van de economie leidt wel tot meer uitgaven. Al vraag je je wel af of het CPB dit niet al in juni had kunnen zien.'

Eerder ging het CPB uit van 3,2 procent groei, nu ligt dat volgens De Jong rond de 3,8 procent. En dat terwijl de coronazorgen nog niet voorbij zijn. 'Je zou denken dat de Deltavariant een rem is, maar bij ons zie je dat niet gebeuren. In China zie je dat wel.'

De Jong denkt dan ook dat dit hele mooie cijfers zijn. Ook al houdt het CPB nog een slag om de arm. Bij nieuwe coronamaatregelen zou de economische groei nog tegen kunnen vallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen