Economie26 aug '21 12:56

DNB: Nederland houdt hand op de knip

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders zijn niet van plan om het geld dat ze tijdens de coronacrisis extra hebben gespaard ook weer volledig uit te geven, zo blijkt uit een enquête onder 2.000 huishoudens van De Nederlandsche Bank. 'De teller van de croronbesparingen stond in het eerste kwartaal op 46 miljard euro, dat is 6 procent van het Nederlandse BBP', zegt onderzoeker en econoom Bas Butler van DNB.

(Flickr / Peter Linke)

Minder diensten

Volgens Butler zijn er twee reden waarom de Nederlandse huishoudens het spaargeld vasthouden en niet meteen uitgeven. De huishoudens hebben met name minder diensten geconsumeerd, en die zijn lastiger in te halen. Je gaat niet opeens vaker naar de kroeg, restaurant of museum. Dat is anders bij producten als een auto - daar geldt wel een uitgestelde consumptie.

Meer onzekerheid

Volgens Butler zijn huishoudens ook veel voorzichtiger en houden ze hun besparingen vast. DNB verwacht dat de werkloosheid een stukje zal oplopen wanneer de steunmaatregelen stoppen, en dat geeft ook extra onzekerheid waardoor mensen de hand voorlopig op de knip houden.

Butler tekent erbij aan dat eerdere studies hebben aangetoond dat het ongeveer twee jaar duurt voordat het vertrouwen na een crisis weer voldoende hersteld is om van een herstelde consumptie te kunnen spreken. Overigens blijkt uit de studie dat het vooral de hogere inkomens zijn geweest die in staat waren om te sparen. Butler: 'Vermoedelijk is dat omdat hogere inkomens een veel groter deel van hun inkomen uitgeven aan diensten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen