Economie6 sep '21 13:35

Op weg naar wereldwijde groeivertraging

Auteur: BNR Webredactie

Het ging dit jaar beter met de meeste economieën dan verwacht. Maar met de fors lagere groei van de werkgelegenheid in de VS lijkt het tij te keren. 'Wereldwijd is de conjunctuur over zijn hoogtepunt heen en gaan we naar een groeivertraging', zegt econoom Han de Jong.

(Flickr/Jim Bahn)

Tegenvaller

De Jong noemt de lage groei van de Amerikaanse werkgelegenheid 'een fikse tegenvaller'. In de maanden juni en juli kwamen er elke maand ongeveer 1 miljoen banen bij, maar in augustus waren dat er 235.000 terwijl er was gerekend op 750.000. En ondanks de ruis en de volatiliteit van dit soort cijfers noemt De Jong de daling substantieel: 'Er is hier echt wel iets aan de hand'.

Delta is de schuldige

Schuldige is natuurlijk de deltavariant. Met name in sectoren waar mensen veel direct klantcontact hebben, is de daling het grootst, zegt De Jong: de detailhandel en in restaurants. Overigens is de groeivertraging geen typisch Amerikaans verschijnsel. 'Je ziet het eigenlijk overal. Ik denk dat dit een kantelpunt is. Vorige week hadden we in China cijfers over het ondernemersvertrouwen, en vooral in de dienstensector zie je een scherpe duikeling, ook in Europa zijn die cijfers kerend'.

Blijft de fed kopen?

Gaat de fed nu het opkoopprogramma van staatspapier nog afbouwen? De Jong denkt van niet omdat er aan één van de twee gestelde voorwaarden niet voldaan wordt: die van volledige werkgelegenheid. Voor nu denkt De Jong nog niet dat er een recessie aankomt: die is volgens hem ver weg en er is nog economisch momentum. 'Overheden staan klaar om extra steun te verlenen, de financiële posities van gezinnen, bedrijven en banken zien er heel fatsoenlijk uit. Pas als ook daar dingen mis zijn, raak je in een recessie.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen