
Toenemende vraag, verstoorde ketens
De hausse in vrachtprijzen heeft twee oorzaken. Allereerst is er dankzij de economische heropleving een toenemende vraag naar goederen en grondstoffen. Voorts blijft het virus de mondiale bevoorradingsketen verstoren doordat terminals of havens moeten sluiten. Onlangs nog gooide de Chinese overheid de bij Shanghai gelegen containerhaven Ningbo-Zhoushan op slot doordat een havenarbeider besmet bleek.
Volgens Clarkson Research Services toucheert de scheepvaartsector de hoogste dagelijkse winsten sinds 2008, dat geldt niet voor de olie- en gastankermarkten waar onder andere sprake is van overcapaciteit.
Luister terug | Grootste rederij gaat verduurzamen
Prijzen vervijfvoudigen
Wie een container vanuit China naar Europa wil vervoeren, moet daar meer dan 12.000 euro voor ophoesten. De transportkosten zijn binnen een jaar met meer dan 500 procent gestegen. De kosten voor het verschepen van een container van Shanghai naar Los Angeles kostte afgelopen week omgerekend bijna 10.000 euro. Dat is bijna acht keer meer dan het niveau van voor de pandemie, volgens de Drewry World Container Index.
Door de wel zeer gunstige schaapvaartvooruitzichten stelde 's werelds grootste containerrederij A.P. Møller-Maersk de winstraming voor dit jaar met bijna 4,2 miljard euro naar boven bij. De op twee na grootste rederij ter wereld, Het Franse CMA CGM, maakte bekend de vrachttarieven voorlopig te bevriezen om langetermijnrelaties met klanten goed te houden.
Volgens CMA CGM zullen de vrachttarieven de komende maanden verder oplopen, maar daar doet het Franse bedrijf dus niet aan mee. De containervervoerder maakte het besluit in een verklaring op zijn website bekend, waarbij het aangaf 'prioriteit te geven aan zijn langetermijnrelatie met klanten in het licht van een ongekende situatie in de scheepvaartindustrie'. De regeling loopt tot 1 februari.
Luister terug | Perfect storm voor scheepvaartsector
Ook bulktransport profiteert sterk
Doordat de wereldeconomie aantrekt, is ook de vraag naar grondstoffen sterk gestegen, wat goed nieuws is voor de bulkschepen die industriële grondstoffen vervoeren. In die sector bereikten de inkomsten onlangs het hoogste punt in elf jaar. Er zijn zelfs bulkvervoerders die onderzoeken of er een mogelijkheid is om containers op hun dekken te vervoeren. De vooruitzichten zijn namelijk aanhoudend positief, aldus kenners.