Economie23 sep '21 06:53Aangepast op 23 sep '21 11:58

Schoonmaakbedrijven kampen met grote personeelstekorten

Auteur: Mark van Harreveld

Bedrijven kampen steeds vaker met een groot tekort aan schoonmakers. En dat tekort wordt almaar groter, blijkt uit navraag van BNR bij schoonmaakbedrijven. Het speelde al voor corona, zowel de overheid als het schoonmaakbedrijf kan er wat aan doen, zegt voorzitter Piet Adema van brancheorganisatie Schoonmakend Nederland.

(Hollandse Hoogte / AFP)

Voor en na Covid

Volgens directeur Mark Keur van schoonmaakbedrijf Hago kiezen jongeren niet meer voor het vak, worden veel bedrijven nog steeds met NOW-steun overeind gehouden en heeft Covid veel personeel naar de GGD'en getrokken. Voorzitter Adema beaamt desgevraagd dat de problemen al vóór de coronacrisis speelden en dat branche en bedrijven ze hadden kunnen zien aankomen. Wat nog altijd iets anders is dan ze te hebben kunnen voorkomen.

Adema wijst erop dat er vooral uitstroom was en nauwelijks instroom: door Covid sloten de grenzen en kwamen er geen arbeidsmigranten meer. Meer uren bieden zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat werknemers die het vaak als bijbaan hebben, dan bijvoorbeeld hun huurtoeslag verliezen: 'Daar zou het kabinet iets aan kunnen doen'. Ook noemt hij kinderopvang als mogelijke oplossing omdat het vaak vrouwen zijn die in de schoonmaak werken.

'We moeten de branche aantrekkelijk maken voor jongeren, het gekke is dat we beter betalen dan vakken vullen, thuiszorg en horeca.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen