Economie4 okt '21 08:55

Beurs Hong Kong onderuit door Evergrande

Auteur: BNR Webredactie

In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een lang weekend, ging de aandelenbeurs maandag flink onderuit. Alle aandacht ging uit naar de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande. De handel in het aandeel Evergrande werd stilgelegd en ook de handel in het onderdeel Evergrande Property Services werd onderbroken.

Verkoop vastgoeddivisie

De noodlijdende projectontwikkelaar China Evergrande Group staat op het punt om iets meer dan de helft van zijn belang in zijn vastgoeddivisie te verkopen aan het eveneens Chinese Hopson Development. De deal zou het financieel geplaagde Evergrande omgerekend 4,3 miljard euro opleveren. Dat meldt de Chinese staatskrant Global Times, nadat de handel van zowel de aandelen Evergrande als Hopson was stilgelegd.

Hopson zou een belang van 51 procent willen nemen in de vastgoedtak van Evergrande. Dat concern gaat gebukt onder een schuld van omgerekend 260 miljard euro. De dreiging van een faillissement van Evergrande houdt investeerders wereldwijd al geruime tijd in de ban. Al krijgen de problemen van Evergrande, waaronder het missen van een betalingsdeadline voor een obligatie twee weken geleden, nauwelijks aandacht in officiële Chinese media. Ook de regering in Beijing liet zich publiekelijk maar weinig uit over de situatie.

Domino-effect

De mogelijke deal wakkerde de bredere zorgen over een mogelijk domino-effect door de problemen bij Evergrande aan, omdat het concern nog steeds op omvallen staat en bezittingen tegen bodemprijzen worden verkocht. Naast de vastgoedsector van China zou het eventueel omvallen van Evergrande ook de bredere economie kunnen raken.

Beijing zou naar verluidt projectontwikkelaars hebben aangespoord om een aantal van de bezittingen van Evergrande over te nemen. De vastgoeddivisie van Evergrande was in de eerste helft van dit jaar nog winstgevend en de verkoop van het onderdeel werd als de makkelijkste manier gezien om geld te genereren om schuldeisers te betalen.

Damrak

De beurshandel op het Damrak blijft maandag waarschijnlijk in de greep van de perikelen rond de inflatie en het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande. Op het gebied van de inflatie staan beleggers voor de vraag of de sterke prijsstijgingen een tijdelijk fenomeen zijn, of dat de centrale banken sneller de coronasteun moeten afbouwen om de inflatie te beteugelen.

De aandacht gaat dan ook vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport, dat op vrijdag verschijnt. Een sterke banengroei zou de Federal Reserve meer ruimte geven om de steunmaatregelen terug te draaien.

Hong Kong legt handel stil

In Hongkong werd de handel in de aandelen Evergrande en Evergrande Properties Services stilgelegd. Volgens de Chinese staatskrant Global Times staat Evergrande op het punt om iets meer dan de helft van zijn belang in zijn vastgoeddivisie te verkopen aan het eveneens Chinese Hopson Development. De deal zou het financieel geplaagde Evergrande omgerekend 4,3 miljard euro opleveren.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht lager te beginnen aan de eerste volle week van oktober. Ook elders in Europa zullen de beursgraadmeters naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. In Tokio eindigde de Nikkei maandag 1,1 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong zakte tussentijds dik 2 procent. In Shanghai was de beurs nog gesloten vanwege de zogeheten Gouden Week, ter ere van de stichting van de Volksrepubliek China.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen