Economie4 okt '21 13:20Aangepast op 4 okt '21 14:22

Renewi draait meer omzet dan verwacht

Auteur: BNR Webredactie

Afvalverwerker Renewi presteert beter dan verwacht. Het bedrijf profiteert van de groeiende vraag naar gerecyclede materialen. Daardoor maakte Renewi in de eerste vijf maanden van dit jaar tien procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat Renewi meer omzet draaide dan vorig jaar, kwam niet onverwacht. 'Als je vergelijkt met het jaar voor corona hebben we nu nog steeds een stijging van zeven procent', zegt topman Otto de Bont van Renewi. 'Dat heeft veel te maken met een betere prijs van de secundaire grondstoffen.'

Hotels en retail zijn twee sectoren die weer veel gebruik maken van Renewi. 'Daarnaast ook de horeca, die voedsel over de datum moet weggooien', aldus de Topman.

Zorg

Ook profiteerde Renewi van de door corona toegenomen druk op de zorg. De laatste tijd wordt het wel iets rustiger in de ziekenhuizen, waardoor ze minder afval genereren. 'Het neemt inderdaad iets af, maar je ziet ook dat de zorg bezig is met een inhaalslag bij andere operaties. Dus de zorg heeft nog steeds veel afval, alleen niet meer zoveel als bij de piek', zegt De Bont.

Grondstoffen

Ook de grondstoffenprijzen zijn de laatste tijd alleen maar gestegen, wat bijdraagt aan de goede bedrijfsresultaten van Renewi. 'De prijzen van papier en plastics zijn inderdaad gestegen', zegt De Bont. Bij glas is de prijs niet gestegen, maar het bedrijf verdient er nog wel veel geld aan.

Zeker in papier en karton stijgen de prijzen heel hard. Bont ziet ook dat papierfabrieken in Europa capaciteit zijn gaan bijbouwen voor karton. 'Door internetaankopen is de vraag naar karton veel groter geworden. Dus nu is er een onbalans tussen vraag en aanbod van gerecycled karton. Mensen gebruiken steeds minder papier en meer karton.'

Energieprijzen

Ook energieprijzen stijgen, wat weer druk legt op de bedrijfsresultaten. 'Wij als Renewi hebben hier ook last van. Er rijden zo'n 2500 Renewi-vrachtwagens rond, en die rijden meestal op diesel', zegt De Bont.

Luister terug | Otto de Bont (Renewi) maakt zich op voor een goed jaar


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen