Economie6 okt '21 08:58Aangepast op 6 okt '21 14:32

VNO-NCW: 'Bedrijfsleven lijkt een pinautomaat'

Auteur: Mark van Harreveld

'Het bedrijfsleven lijkt een pinautomaat.' Dit zegt voorzitter Ingrid Thijssen van ondernemersvereniging VNO-NCW voorafgaand aan de Algemene Financiele Beschouwingen die vandaag van start gaan. 'Daar zitten stevige lastenverzwaringen voor bedrijven.' Thijssen noemt dat zorgelijk.

(Hollandse Hoogte / ANP / Lex van Lieshout)

Volgens de voorzitter staan ondernemingen voor grote investeringen zoals duurzaamheid die ze niet kunnen doen wanneer de overheid geld afroomt. Thijssen zegt dat er jaarlijks niet alleen 3 miljard minder wordt geïnvesteerd door bedrijven, maar dat Nederland ook internationaal minder aantrekkelijk wordt.

'Die extra lastenverzwaring door de verhoging van de winstbelasting zorgt er ook voor dat Nederland internationaal afzakt qua aantrekkelijkheid.' Volgens Thijssen staat Nederland inmiddels op de ranglijst van de OESO op plaats 26 waar dat een paar jaar geleden nog 20 was. 'Zo florissant is die positie niet. En die wordt niet beter.'

De werkgeversclub is blij dat een meerderheidskabinet mogelijk is, voor bedrijven is stabiliteit van belang. Thijssen verwacht dat met de motie Hermans twee weken geleden, waarbij die extra lastenverzwaring is gekozen, 'de kaarten financieel wel grotendeels geschud zijn, ook omdat de formatie nu gaat beginnen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen