Economie7 okt '21 15:23Aangepast op 7 okt '21 18:49

Kabinet grijpt mogelijk in bij torenhoge energierekening

Auteur: BNR Webredactie

De explosieve stijging van de gasprijzen baart Den Haag zorgen. Om te voorkomen dat de consument een onbetaalbare energierekening krijgt, zint het kabinet op een 'ingreep'. Het kabinet wil 'doen wat nodig is' is om te voorkomen dat huishoudens per 1 januari een enorm dure gasprijs moeten betalen. Dat zei Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën tijdens het financiële debat over de Rijksbegroting voor 2022.

Hoekstra denkt dat het kabinet 'een ingreep zal moeten doen', zeker als de gasprijzen verder blijven stijgen. Hoe die ingreep eruit komt te zien, moet in de komende weken duidelijk worden. Volgende week wil het kabinet al in kaart brengen wat de stijgende gasprijzen betekenen voor huishoudens. Energieleveranciers hebben twee keer per jaar de kans om hun variabele prijzen aan te passen: op 1 juli en 1 januari. Omdat de gasprijzen de laatste weken enorm oplopen, vrezen Kamerleden dat de kosten voor veel huishoudens ook explosief zullen stijgen vanaf 1 januari.

Luister ook | Gascrisis breekt los: energieprijzen stijgen en leveranciers trekken aanbod in

Oplossing in overleg met Tweede Kamer

Volgens Hoekstra is het nog niet zo simpel 'om een echt goed doordachte oplossing te vinden'. Hij gaat hierover in gesprek met minister Stef Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat). Hoekstra wil kijken 'in hoeverre voorraden een oplossing zijn' en of het kabinet 'een snellere stap op het gebied van isolatie' moet zetten. Duidelijk is wel dat het kabinet ergens in de komende weken een besluit wil nemen, in overleg met de Tweede Kamer.

De minister van Financiën sorteert alvast voor op 'reparatiewerk'. Dinsdag komen de meest betrokken bewindspersonen bij elkaar voor een extra ingelast overleg, bevestigen bronnen na een bericht van het AD. Volgende week donderdag debatteert de Kamer over de energierekening.

Koud voorjaar

De gasprijzen stijgen door een enorme toename in de vraag, wat weer komt door het economische herstel na de coronacrisis. Door het koude voorjaar en minder opgewekte energie uit duurzame bronnen lopen de prijzen ook op. Daardoor zijn de gasvoorraden ook kleiner geworden. Daarnaast is het aanbod van Russisch gas beperkt en is het moeilijk om gas elders te vinden, omdat er ook een sterke vraag vanuit Azië is met dus felle concurrentie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen