Economie9 okt '21 10:35

EU wil mogelijk gezamenlijke gasvoorraden aanleggen

Auteur: BNR Webredactie

Om toekomstige energiecrises te voorkomen, onderzoekt de Europese Commissie de mogelijkheden voor het gezamenlijk aanleggen van gasvoorraden. EU-landen mogen zelf bepalen of ze mee willen doen bij het samen inkopen van gas.

Dat de Commissie de 'potiëntiele voordelen' onderzoekt, staat in een gelekte versie van ded energieplannen die het dagelijks bestuur van de Europese Unie komende week zal publiceren, meldt het FD.

Er komen 'grensoverschrijdende, regionale werkgroepen' die de komende vijf jaar risico's op de gasmarkt in kaart brengen en de lidstaten adviseren hoe met deze risico's om te gaan. Speciale aandacht gaat uit naar regio's met weinig opslag van gas, zo staat in het plan. De mogelijkheid van 'vrijwillige, regionale opslagregelingen' wordt ook bekeken

Luister ook | Gascrisis breekt los: Energieprijzen stijgen en leveranciers trekken aanbod in

De plannen zijn een direct antwoord op de geëxplodeerde gasprijzen en zorgen over fors stijgende energienota's als gevolg daarvan. Vooral zuidelijke lidstaten hebben aangedrongen op Europese maatregelen. Andere landen, waaronder Nederland, zien een probleem dat in eerste instantie op nationaal niveau dient te worden opgelost.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen