Economie11 okt '21 08:24

Lage economische groei is 'echo pandemie-recessie'

Auteur: BNR Webredactie

De economie groeit steeds minder hard. Afgelopen vrijdag bleek dat er maar 194.000 duizend banen in de VS zijn bijgekomen, waar economen gerekend hadden op een half miljoen. Afgelopen week bleek ook dat de Duitse industrie maar niet wil herstellen, de productie daalde daar in augustus met ruim 4,5 procent.

BNR-econoom Han de Jong noemt dit 'de echo van de pandemie-recessie van vorig jaar'. Volgens De Jong werd dat al een jaar geleden zichtbaar in de transportsector waar de internationale vrachtprijzen heel sterk begonnen op te lopen. 'Daarna bleken veel productieketens verstoord waardoor bedrijven hun grondstoffen en materialen niet of met sterke vertraging geleverd kregen. En tegen veel hogere prijzen'.

Verstoringen

Vervolgens ziet De Jong ook een verstoorde arbeidsmarkt: 'In heel veel landen is de werkloosheid hoger dan voor de pandemie, en toch hebben veel bedrijven moeite om aan personeel te komen. De laatste weken zien we op de energiemarkt ook weer een verstoring.'

En hoewel Nederland ook geraakt wordt, ziet het er volgens De Jong uit dat Nederlandse ondernemers er beter mee omgaan dan hun collega's in het buitenland: 'De Duitse industrie zit in de min, de Nederlandse nog in de plus, dat valt op omdat veel Nederlandse bedrijven toeleveranciers zijn van de Duitse. Maar we kunnen niet heel lang op dit groeipad blijven als andere landen de andere kant opgaan.'

Creatief ondernemerschap

Komt er een recessie? 'Alle verstoringen zijn ongetwijfeld tijdelijk, maar hoe langer ze duren, des te langer ze de groei blijven belemmeren. En als je de lijntjes doortrekt, als dat niet wordt opgelost, dan kun je economische krimp en recessie niet uitsluiten.' Toch ziet hij lichtpuntjes, vooral in de maakindustrie. Hij ziet een 'explosie van creatief ondernemerschap' waardoor hij het op lange termijn wel goed ziet komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen