Economie11 okt '21 12:27Aangepast op 11 okt '21 13:13

DNB: 'Kwetsbaarheden financiële stelsel nemen toe'

Auteur: Mark van Harreveld

Ondanks dat de economie zich goed herstelt, nemen de kwetsbaarheden en risico's voor het financiële stelsel toe. Dit zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank vandaag op een persconferentie. Door de lage rente in combinatie met een ruim monetair beleid zoeken marktpartijen naar rendement. Dat leidt tot risicovol gedrag onder beleggers en stijgende prijzen van risicovolle beleggingen. Knot ziet verder nog twee systeemrisico's.

Knot waarschuwt dat wanneer zo uitbundig belegd wordt en de inflatie níet gaat zakken - wat hij niet verwacht - en in het verlengde daarvan de rente stijgt, de stabiliteit van de financiële markten echt in gevaar komt. Volgens Knot is het verstandig daarop voorbereid te zijn.

Huizenmarktrisico

Als tweede systeemrisico noemt Knot de huizenmarkt en de almaar stijgende huizenprijzen. Volgens Knot komt daar vroeg of laat een stevige correctie op en zakt die markt in. Knot wijt de stijgende huizenprijzen aan het feit dat er te veel geld in omloop. Er is te veel geld op zoek naar te weinig huizen en geld lenen is te eenvoudig. De hypotheekrente moet daarom afgebouwd worden en douceurtjes als startersleningen en de jubelton moeten eveneens afgeschaft worden. Het zijn deze maatregelen die het starters onmogelijk maken de woningmarkt te betreden. Alleen huizen bijbouwen is geen oplossing, zegt Knot.

Om banken weerbaarder te maken voert DNB per 1 januari 2022 een ondergrens voor risicoweging van hypotheken voor banken in.

Klimaatrisico

Ten slotte kijkt Knot naar klimaatrisico's voor vastgoedportefeuilles, met in het achterhoofd de overstromingen in Limburg. De president vindt dat te weinig rekening wordt gehouden met een potentiële waardedaling van vastgoed door overstromingen. En dat geldt voor kantoren zowel als voor particuliere woningen. Verzekeraars en vastgoedeigenaren moeten zich daarop voorbereiden, denkt Knot. Dat is tot nu toe onvoldoende het geval.

Document: Overzicht Financiele Stabiliteit 2021 DNB.pdf


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen