Economie12 okt '21 07:13Aangepast op 12 okt '21 07:46

CBS meldt lichte stijging aantal faillissementen

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal bedrijven dat failliet is verklaard, is in september licht gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Toch blijft het aantal uitgesproken faillissementen 'op een onverminderd laag niveau', wat vermoedelijk te maken heeft met de coronasteun van de overheid. In september zijn, exclusief eenmanszaken, 117 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er achttien meer dan in augustus.

Het aantal uitgesproken faillissementen was in mei 2013 het hoogst met 816 bedrijven en instellingen. Daarna nam het aantal tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef het aantal faillissementen tot halverwege vorig jaar relatief gelijk. Sindsdien is het aantal bankroeten afgenomen. In augustus werd qua faillissementen het laagste niveau in ruim 30 jaar bereikt.

Handel telt meeste faillissementen

De handel was andermaal de bedrijfstak met de meeste faillissementen in september. Dat is ook een van de sectoren met de meeste bedrijven. Relatief gezien gingen volgens het CBS in de sector verhuur en overige zakelijke diensten de meeste bedrijven failliet.

Het gemelde cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er in de ene maand meer dan in de andere maand.

Groei export

De Nederlandse export van goederen is in augustus met 5 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Er werden vooral meer machines, chemische producten en metaal verhandeld met het buitenland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel is de groei weer minder sterk dan een maand eerder. Sinds de piek in april, toen de export op jaarbasis met bijna een kwart groeide is sprake van een geleidelijke daling. Die piek is vooral het gevolg van de dip een jaar eerder toen het coronavirus hard om zich heen greep.

Luister terug | Cijfers inflatie minder mooi dan we dachten

De import groeide op jaarbasis met 6,1 procent. Voor zowel de uitvoer als de invoer geldt dat het volume in augustus dit jaar hoger is dan in augustus 2019, de periode van voor de crisis. Voor de export gaat het om een toename van 1,7 procent, voor de import om een groei van 1,1 procent.

Het CBS meldt verder dat de omstandigheden voor de export in oktober minder gunstig zijn dan in augustus. In die exportradar neemt het statistiekbureau onder meer de ontwikkelingen in de belangrijkste afzetmarkten en de ontwikkeling van de concurrentiepositie mee. De daling ten opzichte van augustus komt vooral doordat de Duitse industriële productie veel minder hard groeide.

Luister terug | Corona nekt minderbedrijven dan verwacht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen