Economie13 okt '21 17:46Aangepast op 13 okt '21 21:49

Vijlbrief 'niet blij' met uitzonderingen wereldwijd belastingtarief

Auteur: BNR Webredactie

De uitzonderingen die er gemaakt zijn op het internationale belastingtarief van 15 procent over de winsten van multinationals stellen Hans Vijlbrief, demissionair staatssecretaris voor Financiën, teleur. Enkele landen hebben afgedwongen dat er binnen het wereldwijde belastingstelsel uitzonderingen gaan gelden voor veel financieel dienstverleners en bedrijven in de mijnbouw en olie- en gas-industrie.

Afgelopen week hebben 136 landen een akkoord gesloten over een internationaal belastingstelsel. De landen hebben onder meer afgesproken dat multinationals vanaf 2023 minimaal 15 procent belasting gaan betalen, ongeacht het land waar ze zijn gevestigd. Dit moet ervoor zorgen dat belastingontwijking bijna niet meer mogelijk is. Naast de uitzonderingen voor de fossiele industrie, is er ook voor Hongarije een speciale uitzondering gemaakt. Dat land mag gebruik maken van een overgangsperiode van tien jaar om een deel van het nieuwe stelsel in te voeren.

Demissionair Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën.
Demissionair Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën. (ANP)

Het stelsel bestaat uit een web van verschillende uitzonderingen waardoor sommige bedrijven toch niet helemaal aan de afspraken hoeven te voldoen. Vijlbrief is niet blij met die uitzonderingen. 'Er zijn uitzonderingen voor hen, gemaakt door grote landen zoals China. Ik ben hier niet blij mee.' Toch wil de bewindspersoon benadrukken dat het akkoord een positieve invloed heeft. 'Maar je moet hier tellen wat wel bereikt is en niet wat niet bereikt is, anders werkt het niet.'

Toch denkt de staatssecretaris niet dat belastingontwijking door grote bedrijven hierdoor helemaal verdwijnt. 'Iemand kan altijd weer een loophole verzinnen. Maar het wordt wel steeds moeilijker. Het net wordt steeds verder aangetrokken. We hebben in Nederland heel veel maatregelen genomen. (...). Het wordt steeds moeilijker en deze maatregel maakt het wereldwijd nog moeilijker.'

Luister ook | Ierland akkoord met wereldwijd belastingplan

'Beschamende en gevaarlijke capitulatie'

Ook de internationale hulporganisatie Oxfam hekelt de uitzonderingen die er zijn gemaakt. 'De deal van vandaag is een beschamende en gevaarlijke capitulatie voor lage belastingen in landen als Ierland. Het is een schijnvertoning die de door de pandemie verwoeste ontwikkelingslanden berooft van broodnodige inkomsten voor ziekenhuizen, leraren en betere banen', verklaarde Susana Ruiz, die bij Oxfam onderzoek naar eerlijkere belastingen leidt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen