Economie18 okt '21 14:50

Sinterklaas- en kerstcadeaus mogelijk te laat geleverd

Auteur: Rosanne Peters

Het zou goed kunnen dat sinterklaas- en kerstcadeaus te laat geleverd gaan worden en er (deels) lege schappen ontstaan, dat zeggen deskundigen in de Telegraaf. Dit komt door wereldwijde leveringsproblemen die zich de afgelopen jaren hebben opgestapeld.

'In sommige gevallen ben je nu al te laat met je bestelling voor de feestdagen', zegt Rico Luman, econoom Transport en Logistiek bij ING. 'De leveringsbetrouwbaarheid is momenteel erg laag. Er zijn veel producten onderweg waarvan niet duidelijk is wanneer het precies binnenkomt. Ook liggen tientallen schepen voor de haven te wachten, wanneer die worden behandeld is ook onduidelijk'.

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Richard Brocken/Hollandse Hoogte)

Oorzaken

Volgens Luman zijn er verschillende problemen die hiertoe geleid hebben. 'Sinds de pandemie is de wereldhandel snel gestegen waardoor tekorten aan containers zijn ontstaan. Door die vertragingen is de capaciteit nog steeds beperkt. De prijzen zijn door het dak gegaan, en zijn nog steeds hoog. Daarbij komt nog de vertraging in de havens en het personeelstekort. Ten slotte heeft het incident met het vastzittende containerschip in het Suezkanaal de situatie nog verder verergerd. Als je alles bij elkaar optelt, is het niet vreemd dat we het in de (online)winkels gaan merken.'

Bol.com zegt tegen de Telegraaf momenteel nog geen problemen te ervaren maar kan niks garanderen voor de komende maanden. Ook de Action ziet nog geen problemen. Wel is het drukker in de winkels en worden bepaalde artikelen wat eerder ingekocht, zoals tafellinnen en kerstservetten. De V&D ziet wel een toename in de speelgoedverkoop.

Luister terug | Havens maken borst nat voor komst Suez-vloot


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen