Economie25 okt '21 13:19

Ondernemersvertrouwen in Eurozone opnieuw gedaald

Auteur: BNR Webredactie

Uit cijfers van onderzoeksbureau IHS Markit blijkt dat het ondernemersvertrouwen in de Eurozone in de maand oktober opnieuw is gedaald. Vooral in Duitsland was de daling tamelijk fors. De zogeheten samengestelde index daalde van 55,5 in september naar 52,0 in oktober.

(ANPfoto)

De daling in Duitsland van 3,5 punt is een stevige daling volgens huiseconoom Han de Jong. 'Duitsland valt nu meer terug dan andere landen. Andere landen ook wel, maar minder erg. De reden dat Duitsland sneller terugvalt is vanwege de automobiele industrie. En het niveau waar we nu op terecht zijn gekomen dat is toch wel allemaal heel magertjes.' Een aantal maanden geleden stond in Duitsland die index nog op 62. 'En als vuistregel gebruiken we vijftig, als omslagpunt tussen groei en krimp. Dus we zijn teruggezakt van toch wel heel sterke groei naar hele marginale groei. En dat is natuurlijk niet zo fijn.'

Nederland daalt op de index overigens minder snel dan Duitsland, maar er is volgens De Jong wel degelijk een daling te zien. 'Bij ons werd vorige week bijvoorbeeld door het CBS gepubliceerd dat het consumentenvertrouwen is verzwakt in oktober. En nu ook onder het gemiddelde van de lange termijn terecht is gekomen.'

Stagflatie

Steeds meer economen waarschuwen over eventuele stagflatie. 'Als de huidige trends doorgaan dan kom je daar natuurlijk automatisch terecht. Stagflatie hebben we meegemaakt in de jaren zeventig, alleen soms zijn die verhalen wat overdreven. Als je er goed naar kijkt dan zie je dat stagflatie helemaal niet zo lang duurt. De stagflatie van de economie drukt toch wel vrij snel de inflatie naar beneden. Maar of we dit keer ook in stagflatie terechtkomen is natuurlijk onzeker, en of het dan ook heel kort duurt weten we ook niet, maar dat de trends zijn in ieder geval niet bijzonder positief', stelt De Jong.

Onzekere tijden

'Het zijn zeker onzekere tijden, maar op de beurs is toch wel een feestje gaande, een wonderlijke combinatie. Sceptici zullen zeggen dat dat feestje komt door al de liquiditeit die door de ECB wordt gegenereerd. Als je het wat neutraler wil zeggen dan zou je kunnen zeggen dat beleggers eigenlijk ook verwachten dat die problemen met betrekking tot de groei en inflatie echt heel erg tijdelijk zullen zijn, maar het blijven zeer onzekere tijden', aldus De Jong.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen