Economie26 okt '21 13:45Aangepast op 26 okt '21 14:12

CBS: Ede, Venray en Barneveld geraakt door ophokplicht

Auteur: BNR Webredactie

Met name de gemeenten Ede, Barneveld en Venray zullen de gevolgen ondervinden van de landelijke ophokplicht voor pluimvee die minister Carola Schouten van Landbouw dinsdag afkondigde. In deze gemeenten is immers een kwart van de Nederlandse bedrijven met legkippen gevestigd. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2020.

Een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt, is aangetroffen bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Ook op andere plekken is het virus al gevonden, meldt het ministerie. 'Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in Noord-Nederland én besmette wilde vogels in Duitsland, stelt minister Schouten een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee', aldus het ministerie. 'Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen.'

Impact op boeren

In Ede, Venray en Barneveld bevindt zich ook zo'n 21 procent van de legkippen. Volgens landbouweconoom Cor Pierik van het CBS heeft een ophokplicht vooral economische gevolgen voor pluimveehouderijen met legkippen. Deze kippen mogen namelijk, anders dan vleeskuikens, vaak ook naar buiten. 'Als kippen binnen moeten blijven, dan heeft dat impact op boeren die dan geen uitloopeieren kunnen leveren', zegt Pierik. Nederland telde vorig jaar 856 bedrijven met leghennen. Die hielden samen ruim 43 miljoen kippen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen