Economie27 okt '21 10:30Aangepast op 27 okt '21 19:12

Energiebedrijf Welkom Energie valt om door hoge gasprijs

Auteur: BNR Webredactie

Energiebedrijf Welkom Energie is door de hoge gasprijzen zodanig in de problemen gekomen dat het de levering van stroom en gas niet meer kan voortzetten. De Autoriteit Consument & Markt heeft de leveringsvergunning van Welkom Energie ingetrokken. Alle circa 90.000 klanten worden overgenomen door Eneco. 'Voor Eneco is het eigenlijk een last', zegt Jan Willem Zwang van energie-adviesbureau Strategy.

Nieuwkomer, geen buffers

'Welkom Energie was een nieuwkomer op de markt en probeerde klanten te werven met lagere marges, het voer scherp aan de wind, maar had geen eigen vermogen opgebouwd. Leveranciers vragen dan zekerheden. Wat je nu ziet is dat door de harde stijging dat soort leveranciers zekerheden vragen. Vattenfall en Eneco hebben veel eigen vermogen, maar deze kleine bedrijven niet en komen daardoor in de problemen.'

'Last voor Eneco'

Zwang noemt de nieuwe klanten een last voor Eneco: 'Met onzekere verwachtingen en hoge prijzen is het lastig om nieuwe prijzen af te spreken. Een energiebedrijf zit op dit moment eigenlijk niet op nieuwe klanten te wachten omdat de prijsrisico's te groot zijn. De meeste energiebedrijven bieden alleen nog variabele prijzen aan, een vaste prijs is moeilijk omdat de verwachting is dat de prijzen na de winter ook weer gaan dalen.'

Leveringszekerheid

Voor Welkom Energie was duidelijk dat aankomende winter de leveringszekerheid niet meer kon worden gegarandeerd, laat Eneco weten. Daarbij speelt volgens het te hulp schietende concern mee dat de vorige winter kouder was dan normaal waardoor Welkom Energie meer verbruik heeft moeten voorfinancieren dan gepland. Vervolgens was de onderneming niet meer in staat om de onverwachte explosieve stijging van de gasprijzen financieel het hoofd te bieden.

Nieuw contract, nieuwe prijzen

Mensen hoeven volgens toezichthouder ACM niet bang te zijn dat zij geen stroom of gas meer ontvangen. Maar de verandering kan wel financiële gevolgen hebben, want klanten krijgen van Eneco een nieuw contract op basis van de huidige hoge energieprijzen. En wie nog geld tegoed heeft van Welkom Energie, bijvoorbeeld een welkomstbonus of omdat er een hoog termijnbedrag vooruit is betaald, ziet dit geld mogelijk niet terug. Welkom Energie heeft wel toegezegd dat alle klanten een eindafrekening krijgen van het bedrijf.

Het nieuwe contract bij Eneco zal op 1 november ingaan. Dan geldt er tot 1 december een overgangsperiode waarin de klanten hun contract even niet kunnen stoppen of opzeggen. Daarna staat het mensen vrij om, als ze dat willen, over te stappen naar een andere energieleverancier.

Kleintjes hebben het moeilijk

Meer energiebedrijven hebben het momenteel moeilijk. Eerder zegden DGB Energie en Enstroga al contracten met klanten eenzijdig op omdat de afgesproken tarieven de steeds hogere gas- en elektriciteitsprijzen niet konden dekken. Dit mag volgens de ACM niet. Enstroga dreigde eerder deze maand zelfs te stoppen met het leveren van gas en elektriciteit aan klanten die niet akkoord gingen met een fikse tariefsverhoging. Na ingrijpen van de ACM bond het in Maastricht gevestigde bedrijf in. Enstroga vraagt klanten nu vrijwillig te vertrekken naar een andere energieleverancier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen