
In de Aziatische regio verkocht brouwer Heineken 37 procent minder bier. 'Neem bijvoorbeeld Indonesië. Als er weinig toeristen naar Bali gaan, wordt daar ook bijna geen Heineken gedronken', aldus Bender. Door de coronamaatregelen stond verder de bierverkoop in Vietnam, Cambodja en Maleisië zwaar onder druk. In die markten ziet topman Dolf van den Brink wel tekenen van herstel. Ook in Europa zag Heineken de verkoop dalen, met 2,3 procent. Dat heeft voor een deel te maken met het slechte weer van afgelopen zomer.
Luister ook | Heineken wil door als Formule 1-sponsor
'Als merk doet Heineken het nog steeds goed, maar dat is niet genoeg om de gemaakte verliezen in Azië te compenseren', vertelt Bender. Hij denkt dat op dit moment de verkoop van alcoholvrijbier voor Heineken belangrijk is. 'Dat geeft kansen op nieuwe markten, bijvoorbeeld in islamitische landen, zoals Saoedie-Arabië.' Volgens Bender gaan we op de lange termijn zien dat 0.0 bier misschien wel de helft van het volume van Heineken inneemt. 'En dat betekent ook dat Heineken aantrekkelijk wordt voor nieuwe beleggers, want hun voorkeuren veranderen ook', aldus Bender.
De cijfers
De nettowinst van Heineken bedroeg in het derde kwartaal bijna 3,1 miljard euro. Dat was een jaar eerder nog 396 miljoen euro en in 2019 bijna 1,7 miljard. Het groeiende resultaat kwam onder anderen door een uitzonderlijk hoge boekwinst van 1,3 miljard euro. Dat na een herwaardering van het Indiase dochterbedrijf United Breweries. De bierverkoop van Heineken steeg in de eerste negen maanden van het jaar met vier procent door de heropening van de horeca in veel landen. De brouwer heeft op dit moment te maken met hogere grondstofprijzen en de resultaten zullen dit jaar volgens Heineken lager zijn dan in 2019.