Economie28 okt '21 13:12

Shell profiteert van hoge olieprijzen en komt met voorzichtige klimaatdoelen

Auteur: Lisa van der Velde

Shell profiteert van de hoge olieprijzen, dat is te zien in de kwartaalcijfers van het bedrijf. 'Er is een flinke verbetering te zien in de cijfers van Shell', aldus Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen. Ook komt Shell met voorzichtige klimaatdoelen.

De verbetering in de cijfers is volgens Versteeg vooral te zien in de kasstroom. 'Die steeg met bijna de helft, van 10,4 miljard dollar naar ruim 16 miljard dollar.' Shell verdiende 4,1 miljard dollar. 'Dat is een beetje lager dan de 5 miljard dollar die het bedrijf in een gewoon en goed jaar zou moeten verdienen', zegt Versteeg.

Luister ook | Shell moet van de rechter C02-uitstoot verlagen

Shell geeft bij het melden van de kwartaalcijfers ook aan de uitstoot in 2030 te willen reduceren met 50 procent. 'Dat gaan ze niet halen. Helemaal niet als ze op deze manier doorgaan', denkt de analist. Volgens hem moet het bedrijf dan nu echt actie ondernemen om dit voor elkaar te krijgen. 'Ze roepen het wel, maar ze moeten laten zien dat ze het willen', vindt hij. Eind mei bepaalde de rechtbank in Den Haag dat in 2030 de uitstoot van het bedrijf met 45 procent moet zijn afgenomen ten opzichten van 2019. Het bedrijf gaat tegen die uitspraak in hoger beroep.

Luister ook | Activistische aandeelhouder Third Point wil opsplitsing van Shell

( Unsplash Jethro Carullo)

Ook de activistische aandeelhouder van Shell, Third Point, kwam gisteren met een oproep voor het bedrijf. Third Point wil dat Shell zich opsplits in tweeën, dat zich voor de helft richt op nieuwe energie en voor de andere op fossiele brandstof. 'Ik zie niet zo goed wat er binnen Shell op te splitsen valt. Het bedrijf doet vrijwel niks met nieuwe energie', zegt Versteeg. Volgens hem probeert Shell zich te profileren als een bedrijf dat op de toekomst let. 'Maar het enige dat zij doen is overstappen van kolen op gas. Dat is op zich een goede ontwikkeling, maar het is nog steeds een fossiele brandstof', aldus de analist.

Luister ook | ABP bouwt belegging fossiel af

Pensioenfonds ABP liet eerder deze week weten hun beleggingen in de fossiele industrie terug te trekken. Die beleggingen zaten onder meer in Shell. Het pensioenfonds maakte deze keuze omdat het een bijdrage willen leveren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. 'Ik snap het dat mensen stoppen met beleggen in bijvoorbeeld Shell. Het bedrijf heeft weinig toekomst op de lange termijn en rendeert ook nog eens uitermate beroerd', meent Versteeg stellig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen