Economie1 nov '21 13:04

Nederlandse industriebedrijven verhogen prijzen

Auteur: BNR Webredactie

Een recordaantal bedrijven uit de Nederlandse industrie verhoogde afgelopen maand de verkoopprijzen, dat blijkt uit cijfers van de vereniging van inkoopmanagers NEVI. De belangrijkste verklaring voor de prijsstijging wordt gevormd door de oplopende levertijden bij de toeleveranciers. 'Bedrijven hebben met heel veel problemen te maken', zegt sector-econoom Albert Jan Swart van ABN AMRO.

Als eerste probleem noemt Swart Aziatische landen zoals Vietnam waar nog een lockdown geldt en fabrieken de deuren moeten sluiten als gevolg van besmettingen. Hij noemt echter ook de containervaart als belangrijke bottleneck: terminals sluiten, schepen zijn voller geladen en varen dus langzamer en worden ook trager geladen en gelost. 'De industrie groeit hard, de vraag neemt toe, men is bereid om te betalen om de materialen snel te krijgen.'

Swart signaleert hamstergedrag: 'We zien aan voorraden dat die al half jaar lang snel toenemen, maar dan heb je niet altijd de juiste onderdelen.' Volgens Swart hebben producenten twee opties: productiebeperking of prijsverhoging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen