Economie15 nov '21 08:15Aangepast op 15 nov '21 09:00

Shell wil op papier volledig Brits worden

Auteur: BNR Webredactie

Het bestuur van Royal Dutch Shell plc (Shell) heeft vandaag een voorstel aan haar aandeelhouders aangekondigd om de aandelenstructuur van de vennootschap te kunnen vereenvoudigen. Shell wil als Engelse vennootschap ook haar fiscale vestigingsplaats onderbrengen in het Verenigd Koninkrijk. Hier worden dan de vergaderingen gehouden van het bestuur en de directie, ook de CEO en CFO houden kantoor in het VK.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte Venema Me)

Einde aan complexiteit

Het bestuur van Royal Dutch Shell plc (Shell) heeft vandaag een voorstel aan haar aandeelhouders aangekondigd om de aandelenstructuur van de vennootschap te kunnen vereenvoudigen. Doel is om de snelheid en flexibiliteit van kapitaal- en portfoliotransacties te vergroten. Dit versterkt het concurrentievermogen van Shell. Door de vereenvoudiging kan Shell sneller uitkeren aan haar aandeelhouders en haar strategie versnellen om een onderneming te worden met netto nul-uitstoot.

Het voorstel leidt tot één lijn van aandelen waarmee een einde komt aan de complexiteit van A- en B-aandelen. In het voorstel brengt Shell als Engelse vennootschap ook haar fiscale vestigingsplaats onder in het Verenigd Koninkrijk. Hier worden dan de vergaderingen gehouden van het bestuur en de directie. De CEO en CFO houden kantoor in het Verenigd Koninkrijk.

'Meer slagkracht'

De voorzitter van het bestuur van Shell, Sir Andrew Mackenzie, zegt: 'In een tijd van ongekende verandering voor de sector, is het voor ons nog belangrijker dat we meer slagkracht hebben om de transitie naar een wereldwijd koolstofarm energiesysteem te kunnen versnellen. Een vereenvoudigde structuur helpt Shell om vaart te maken met haar Powering Progress-strategie. Tegelijkertijd creëren we hiermee waarde voor onze aandeelhouders, klanten en de bredere samenleving.'

Met het vandaag aangekondigde voorstel wil Shell haar aandelenstructuur wijzigen in een structuur met één lijn van aandelen. Een structuur die voor aandeelhouders eenvoudiger te begrijpen en te waarderen is. Daar hoort bij dat we als Engelse vennootschap ook onze fiscale vestigingsplaats in het Verenigd Koninkrijk onderbrengen.

Shell Nederland

'Ik ben blij dat onze hoofddirectie de betrokkenheid van Shell aan Nederland zo tastbaar vormgeeft. Vanuit ons land zetten we de belangrijkste verandering in waar Shell ooit voor heeft gestaan. Ik kijk ernaar uit om samen met Nederland alles op alles te zetten om de energietransitie te versnellen. Vanuit Den Haag en Amsterdam geven we leiding aan ons wereldwijde onderzoek, ontwikkeling en productie van hernieuwbare energie. In Rotterdam en Moerdijk bouwen we onze Europese basis voor productie en handel in schonere brandstoffen en chemie. Shell blijft in Nederland een grote speler', zegt president-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland.

Kabinet onaangenaam verrast

Het kabinet is 'onaangenaam verrast' door het besluit van het olie- en gasconcern Shell om het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsten. Dat meldt demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken.

Het kabinet is zondag op de hoogte gesteld en 'betreurt het ten zeerste' dat Shell gaat verhuizen. 'We zijn in gesprek met de top van Shell over de gevolgen van dit voornemen voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid. Die zijn enorm belangrijk', aldus Blok.

Het bedrijf wordt op papier volledig Brits. Shell heeft het kabinet laten weten dat de personele gevolgen 'beperkt blijven tot de verplaatsing van een aantal executive/board posities van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen