Economie15 nov '21 16:49Aangepast op 15 nov '21 20:18

Kabinet polst Kamer over afschaffen dividendbelasting na besluit Shell

Auteur: BNR Webredactie

Demissionair minister Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) verkennen of er steun is in de Tweede Kamer om de beruchte dividendbelasting toch af te schaffen. Bronnen bevestigen dit nieuws aan BNR, na berichtgeving van RTL. Met deze afschaffing hoopt het demissionaire kabinet Shell over te halen om toch in Nederland te blijven.

De verhuizing zou volgens Shell goed zijn om slagvaardiger te zijn in de energietransitie en aandeelhouders bij zich te houden. Toch lijkt het niet afschaffen van de dividendbelasting ook een rol te spelen. Dat zegt Bert van Dijk, journalist bij het Financieel Dagblad. Van Dijk sprak eerder vandaag met Shell-topman Ben van Beurden. 'Er is jaren onderhandeld over de afschaffing. In 2018 is besloten om de belasting niet af te schaffen en sindsdien is er gezegd er moet iets gebeuren, anders gaan we weg.' Van Dijk betwijfelt of het daadwerkelijk tot een afschaffing komt, want 10 december wordt het plan al aan de aandeelhouders voorgelegd.

Lees ook | 'Shell wil op papier volledig Brits worden'

Klap voor vestigingsklimaat

Volgens Van Dijk verandert er voor de activiteiten van Shell in Nederland voorlopig niks. Toch uitte VNO-NCW eerder vandaag haar zorgen dat de verhuizing slecht is voor het vestigingsklimaat in Nederland. De verhuizing is volgens Van Dijk ook een slecht signaal en een aantasting van de Nederlandse reputatie. 'Op een gegeven moment is het bedrijf gewoon Brits en gaan ze andere dingen meewegen.'

De verhuizing van Shell is een slechte reden om de dividendbelasting af te schaffen volgens Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rottterdam. 'De dividendbelasting is gewoon een voorheffing. Uiteindelijk zijn bijna alle aandeelhouders daar gewoon inkomstenbelasting over verschuldigd.' Ook zegt Kavelaars dat de werkgelegenheid en de activiteiten van Shell vrijwel allemaal in Nederland blijven.

(ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen