Economie15 nov '21 14:28

Verdeeldheid in Den Haag over nieuw steunpakket voor ondernemers

Auteur: BNR Webredactie

Door de aangescherpte coronamaatregelen moeten de horeca en niet-essentiële winkels vroeger hun deuren sluiten. Tijdens de persconferentie zei demissionair premier Mark Rutte dat ondernemers die de dupe zijn van de nieuwe maatregelen worden gecompenseerd. Volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen is politiek Den Haag verdeeld over hoe dat nieuwe steunpakket eruit moet gaan zien.

Image
(DIRK HOL)

Beperken is compenseren

Vorige week zou er binnen het demissionaire kabinet al gediscussieerd zijn of er wel maatregelen genomen moesten worden tegen sectoren zoals de horeca, want dat kost ook geld zegt van Groningen. 'We zien nu dat er achter de schermen een discussie ontstaat waar er vanuit het ministerie van Financiën wordt gezegd dat een steunpakket wel wat soberder mag zijn dan in het verleden. Andere kabinetsleden en vooral de Tweede Kamer willen juist een ruimhartiger steunpakket.'

Problemen

Een ruimhartiger steunpakket neemt wel een aantal problemen met zich mee volgens van Groningen. Zo zouden er tijdens eerdere steunpakketten bedrijven overeind zijn gehouden die het in een normale situatie nooit hadden volgehouden. Op dit moment zijn er geen sectoren die helemaal gesloten moeten zijn. Het is daarom lastig om aan te tonen hoeveel omzet er precies wordt misgelopen omdat een ondernemer een paar uur eerder moet sluiten. Ook zit het kabinet volgens van Groningen niet te wachten op ondernemers die hun zaak helemaal sluiten om te leven van de coronasteun.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen