Economie18 nov '21 13:12

Pinomzet café en restaurant daalt door coronapas

Auteur: BNR Webredactie

De pinomzet van restaurants en cafés is flink gedaald sinds de invoering van de coronapas. Dat meldt ING op basis van transactiedata. Vanaf eind september moet iedereen vanaf dertien jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak.

(ANP Jeroen Jumelet)

20 procent

Bij de deur moet iemand kunnen aantonen maximaal 24 uur geleden negatief getest te zijn op het coronavirus, ervan te zijn hersteld of hiertegen volledig te zijn gevaccineerd. Dat kan bijvoorbeeld via de CoronaCheck-app. 'Sinds de invoering van de coronapas is de omzet met 20 procent gedaald', zegt sectoreconoom Katinga Jongkind van ING. Weliswaar is niet onderzocht of er een daadwerkelijk verband is, 'maar je mag aannemen dat invoering van de pas de drempel verhoogd heeft voor mensen om naar een restaurant of café te gaan'.

Onzekerheid

'De aanhoudende dreiging van beperkende maatregelen hangt ook in 2022 nog als een zwaard van Damocles boven de sector, wat zorgt voor grote onzekerheid', zegt Jongkind. ING verwacht dat de horeca ook volgend jaar nog niet volledig zal herstellen van de coronacrisis. Volgens de bank staat de sector naast de pandemie nog voor andere uitdagingen zoals het personeelstekort, hoge energiekosten en het aflossen van belastingschuld die tijdens de crisis is opgebouwd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen