Economie19 nov '21 08:54

Economie Duitsland ziet 'lichte groei'

Auteur: ANP

De Duitse economie groeit dit kwartaal wel, maar de toename zal 'slechts licht' zijn, verwacht het Duitse ministerie van Financiën. Dat valt te lezen in een maandelijks rapport dat het departement publiceerde.

De lagere groei hangt samen met de aanhoudende problemen met de levering van grondstoffen en halffabricaten waar de Duitse industrie zwaar door geraakt wordt. Zo heeft onder meer de auto-industrie al tijden last van een chiptekort, waardoor verschillende fabrieken tijdelijk moesten worden stilgelegd. Ook andere producten zijn moeilijk leverbaar of doen er door logistieke problemen langer dan normaal over om fabrieken te bereiken. Dat laatste probleem treft ook de winkelbranche.

Opinie | Herstel economie gaat afvlakken

Economen die door persbureau Bloomberg werden geraadpleegd houden er in doorsnee rekening mee dat de Duitse economie dit kwartaal met 0,7 procent groeit. In het tweede kwartaal bedroeg de groei nog 1,6 procent en in het derde kwartaal 1,8 procent.

(Kevin Woblick, Unsplash)

Coronasteun

De Duitse overheid verlengt de coronasteunmaatregelen voor bedrijven die hard zijn getroffen door de pandemie, nu de virusbesmettingen in het land zeer sterk toenemen. De financiële steun wordt tot eind maart verlengd. Dat hebben de federale overheid en deelstaten besloten.

Ook wordt een regeling verlengd waarbij de overheid de salariskosten van personeel van bedrijven deels op zich neemt om te voorkomen dat werknemers worden ontslagen. Ook een speciale regeling voor kleine bedrijven die worden getroffen door sluiting en regelgeving tegen corona wordt langer aangehouden.

Daarnaast kunnen kerstmarkten in Duitsland op financiële steun rekenen nu ze voor het tweede jaar op rij niet door dreigen te gaan. Voor veel houders van stallen zijn die markten een belangrijke bron van inkomsten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen