Economie21 nov '21 11:27

VNO-NCW: vertrek Shell geen verrassing

Auteur: BNR Webredactie

Het vertrek van Shell uit Nederland kwam voor ondernemersorganisatie VNO-NCW niet als een verrassing. Dat zei voorzitter Ingrid Thijssen van de ondernemerslobby in het programma WNL op Zondag. Ze noemde het vertrek van de olie- en gasreus naar Londen een aderlating, maar wees ook op de 'grote onrust' in het bedrijfsleven over het vestigingsklimaat. Anders dan voorheen is dat niet meer zo stabiel en voorspelbaar. Ze sluit niet uit dat meer bedrijven het voorbeeld van Shell en eerder was- en levensmiddelenconcern Unilever volgen.

(Flickr / David Nagy)

Luister terug | Shell wil op papier volledig Brits worden

Ze wees er onder meer op dat sentiment richting het bedrijfsleven in onder andere de Tweede Kamer al langer niet goed is. Ze sprak over 'grilligheid' op het gebied van besluitvorming, waarbij bedrijven steeds minder goed weten waar ze aan toe zijn. Dat raakt aan de risicobereidheid van ondernemingen. 'Laat het huidige dieptepunt ook het keerpunt zijn in het negatieve sentiment', zegt Thijssen. 'We kunnen niet achterover leunen en denken het komt wel goed. Wet- en regelgeving doet er toe.'

Luister terug | Lobbypanel over vertrek Shell

Thijssen wees er ook op dat de aanwezigheid van grote bedrijven als Shell en Unilever goed is voor de reputatie en het vestigingsklimaat. 'Het opent deuren en werkt ook als een magneet voor andere bedrijven.' De VNO-NCW-voorvrouw hekelde bijvoorbeeld het gebrek aan investeringen in infrastructuur in de regio Eindhoven waar veel technologiebedrijven geclusterd zitten.

VNO-NCW was een van de ondertekenaars van een manifest die onlangs naar de onderhandelaars voor het nieuwe kabinet is gestuurd. Daarin werd al gewaarschuwd voor de huidige staat van het vestigingsklimaat in Nederland. Volgens Thijssen zouden we wat 'trotser' moeten zijn op de bedrijven. Ook de "oude economie" is volgens haar voor het vestigingsklimaat belangrijk.

Luister terug | GL wil met spoed wet om Shell eindafrekening te sturen

'Geld dat je wilt uitgeven, moet wel eerst verdiend worden', aldus Thijssen. Daarom is het volgens haar belangrijk dat we wat 'vriendelijker en realistischer' kijken naar wat bedrijven voor Nederland betekenen op het gebied van bijvoorbeeld banen, investeringen, belastingen en het aantrekken van nieuw talent. 'Nederland moet op zijn zaakjes letten', waarschuwde ze.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen