Economie24 nov '21 15:05

Problemen in bouwsector door stijgende prijzen en materialentekort

Auteur: BNR Webredactie

Bouwprojecten die eerder dit jaar tegen de toen geldende prijzen zijn gecalculeerd, kunnen zomaar twintig tot dertig procent duurder uitvallen. Daarvoor waarschuwt kredietverzekeraar Atradius in de laatste Betalingsbarometer. Bedrijven die dat niet aan hun opdrachtgevers kunnen doorberekenen, komen in de knel. 'Dat is zeker niet alleen een probleem voor de grote bouwondernemingen, maar voelbaar voor de hele sector', zegt Edwin Kuhlman, hoofd Acceptatie bij Atradius.

Image
( Fons Heijnsbroek)

Ook bedrijven die vallen onder het mkb krijgen hier volgens Kuhlman projecten mee te maken. 'Dat zijn vaak opdrachten van een kleinere omvang, maar als daarbij de gestegen grondstofprijzen, hogere prijzen voor energie en het te kort aan materialen niet kunnen worden doorberekend naar de opdrachtgever, zullen zij ook tegen problemen aanlopen.'

Luister ook | Recordaantal bouwers kampt met tekort aan materialen

Kuhlman ziet dat de gestegen prijzen van grondstoffen en tekorten van materialen sinds de zomer aan de orde van de dag zijn. 'Daar komen nu de gestegen energieprijzen bij.' Hij verwacht dat het effect zichtbaar wordt bij projecten die net gestart zijn of projecten die nu starten, en waarbij de gestegen kosten niet kunnen worden doorberekend naar de opdrachtgever. 'In de loop van het eerste kwartaal van 2022 gaan bedrijven dit voelen', zegt Kuhlman.

Oplossing

De beweegruimte voor bedrijven om hier iets tegen te doen lijkt volgens Kuhlman op het eerste gezicht klein, zeker als de prijs van een project al is vastgelegd. 'Wat ons betreft hebben bedrijven nog wel de ruimte om alternatieven te vinden. Maar dan zal de afdeling die over het inkopen gaat de uiterste best moeten doen om alternatieve materialen ergens anders vandaan te halen.' Lukt dat niet, dan moet volgens hem de keuze worden gemaakt om werkzaamheden uit te stellen. 'Verder raad ik de ondernemers aan om de discussie met de opdrachtgever op te zoeken, want die heeft er ook niks aan als het project halverwege stil komt te liggen. Ook voor de opdrachtgever kunnen de kosten dus gaan stijgen.'

Luister ook | Bouwsector: Blijf investeren in infrastructuur

Deze problemen gaan volgens Kulhman dan ook zeker leiden tot veel faillissementen. 'Economen van Atradius verwachten een toename van het aantal faillissementen met 26 procent in 2022.' Op dit moment is het aantal faillissementen in de sector juist erg laag. 'We beoordelen de Nederlandse economie op dit moment als gezond, en dat is ook zeker zo in de bouwsector. We zien het aantal faillissementen terugkeren naar voor de coronacrisis. Dus je zou kunnen spreken van een correctie', legt Kuhlman uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen