Economie1 dec '21 10:00Aangepast op 1 dec '21 11:40

'Verhoog minimumloon met 4 procent'

Auteur: BNR Webredactie

Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilüfer Gündoğan, van Volt, dienen een motie in voor het verhogen van het minimumloon. Zij willen dat het minimumloon in januari met 4 procent extra omhoog gaat. Het loon gaat al wat omhoog, met 24 euro per maand. Maar daar zou volgens hen nog 70 euro bruto per maand bij moeten komen.

Reden voor de motie is de inflatie van 5,6 procent. 'Het minimumloon gaat met minder dan 2 procent omhoog bij de halfjaarlijkse verhoging. Voor mensen met een minimuminkomen wordt de koopkracht dan enorm uitgehold op 1 januari.'

Image
(Marijn Reichert/BNR)

'We hebben een koopkrachtverlies van tussen de 3 en 4 procent, terwijl er een economische groei van 4 procent is. En we hebben al zwakke huishoudens. Dus je moet het compenseren', zegt Omtzigt. Het onafhankelijke Kamerlid hoopt in het aanstaande regeerakkoord op verdere compensatie. 'Bijna alle partijen hadden ook een verhoging van het minimumloon in hun verkiezingsprogramma staan, maar de regeringspartijen zeggen: 'We zijn nog aan het onderhandelen, dus we kunnen het nu nog niet doen.' Sorry hoor, maar we laten de mensen met de laagste inkomens niet de prijs betalen, omdat de dames en heren bij de onderhandeling er na tien maanden nóg niet uit zijn', zegt een geërgerde Omtzigt.

Geen negatief effect

In landen om ons heen zijn er eerder al verhogingen van het minimumloon ingevoerd. Dat had geen negatief effect, volgens Omtzigt. 'Aan de onderkant van de arbeidsmarkt is er daardoor geen effect geweest.'

Door de inflatie verdient de overheid zelf ook extra geld. Dat geld zou weer ingezet kunnen worden om het minimumloon te verhogen, redeneert Omtzigt. 'De overheid heeft ongelooflijk veel profijt van de inflatie. Daardoor is er een meevaller van een paar miljard in het budget, want er is geen rekening gehouden met de inflatie', aldus Omtzigt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen