Economie2 dec '21 06:36

Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur: Geef boeren duidelijkheid

Auteur: BNR Webredactie

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur pleit voor een toezichthouder die de land- en tuinbouwsector controleert. Het is een van de drie voorwaarden waar de sector aan moet voldoen om ervoor te zorgen dat boeren ook in de toekomst goed kunnen ondernemen. Andere punten zijn dat er duidelijkheid moet komen over de eisen die aan een boerenbedrijf worden gesteld en dat boeren genoeg vrijheid moeten krijgen om aan die eisen te voldoen.

(ANP/HollandseHoogte/Olaf Kraak)

Volgens RLI-lid Krijn Poppe die het advies mede voorbereidde moeten we niet alleen kijken naar opkoopmogelijkheden van boerenbedrijven, maar moet voor bedrijven die willen verduurzamen duidelijk worden aan welke normen bedrijven in de toekomst moeten voldoen zodat die bedrijven daarop kunnen anticiperen.

Poppe zegt dat boeren best bereid zijn om te veranderen, maar dat ze daarvoor wel zekerheden nodig hebben. Hoever ze daarin willen gaan is volgens Poppe een kwestie van vertrouwen. 'Als je die certificering zekerder maakt dan nu het geval is, dan kun je mensen ook zeggen hoe ver ze al zijn en kun je het innovatieproces op gang helpen.'

'Ondernemers hebben te maken met wisselende markten, zo moet je ook met wisselende politiek kunnen omgaan, maar nu wordt het wel een beetje bont', zegt Poppe over het huidige landbouwbeleid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen