Economie3 dec '21 07:26Aangepast op 3 dec '21 08:01

Elektrisch autobedrijf Canoo wil van productiedeal met VDL Nedcar af

Auteur: BNR Webredactie

Elektrisch autobedrijf Canoo wil van de productiedeal met VDL Nedcar af. In juni tekenden beide partijen nog een contract dat VDL Nedcar auto’s voor de Amerikaanse startup zou gaan produceren. Canoo zei toen de intentie te hebben om in ieder geval tot 2028 auto’s te laten produceren bij VDL Nedcar.

(ANP / Hollandse-Hoogte / Nico Garstman)

De Amerikaanse producent van elektrische auto's Canoo verwacht toch geen voertuigen bij autobouwer VDL Nedcar te laten bouwen. In een bij de Amerikaanse beurswaakhond ingediend document zegt het bedrijf niet meer te verwachten dat een voorlopige overeenkomst in een definitieve wordt omgezet.

Luister terug | Cyberaanval legt deel productie VDL plat

Halverwege vorige maand zaaide Canoo al twijfel over de productie in Nederland. Topman Tony Aquila zei toen dat hij liever een eigen fabriek had dan een contractproducent vanwege de controle. Canoo besloot rond die tijd de start van de productie van zijn zogeheten lifestyle vehicle, een soort SUV, in de Verenigde Staten al in 2022 te laten beginnen in plaats van een jaar later.

De deadline om met VDL Nedcar tot een definitief akkoord te komen werd toen verlengd van eind november tot half december. In het officiële document zegt Canoo nu dat de beslissing is genomen vanwege 'ontwikkelingen bij VDL Nedcar'. Mogelijk speelt de recente hackaanval bij het Nederlandse bedrijf een rol, schreven verschillende media al eerder. Daardoor stond ook de productie bij VDL Nedcar enige tijd stil.

Autoproducent VDL Nedcar zou elektrische auto's gaan bouwen voor de Amerikaanse start-up Canoo. De productie moest eind 2022 met duizend stuks beginnen, maar een jaar later zouden dat er al 15.000 zijn. Canoo gaf toen aan zeker tot 2028 auto's door de Limburgse autofabrikant te willen laten bouwen. Het zou toen gaan om de productie van de Lifestyle Vehicle, stoere, hippe urban vehicles met een actieradius van vierhonderd kilometer.

Luister terug | VDL Nedcar gaat tot 2028 elektrische auto's voor Amerikaanse Canoo bouwen

VDL Nedcar was al geruime tijd op zoek naar nieuwe opdrachtgevers nadat BMW besloot geen auto's meer door VDL Nedcar te laten bouwen, maar de productie van de eigen auto's en die van dochtermerk Mini naar eigen fabrieken over te hevelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen