Economie15 dec '21 13:01Aangepast op 15 dec '21 14:20

DNB had eerder en krachtiger moeten ingrijpen bij verzekeraar Conservatrix

Auteur: BNR Webredactie

Het faillissement van levensverzekeraar Conservatrix had voorkomen kunnen worden als De Nederlandsche Bank 'eerder en krachtiger' had ingegrepen. Dat is de conclusie van een evaluatiecommissie die onderzoek heeft gedaan naar de ondergang van Conservatrix eind vorig jaar. ‘De Nederlandse Bank heeft op veel plekken gefaald', zegt FD-journalist Lennart Zandbergen tegen BNR.

Vorig jaar ging de levensverzekeraar failliet. Sindsdien zitten 92 duizend polishouders in onzekerheid over hun uitkering. Volgens de evaluatiecommissie was De Nederlandsche Bank te veel gefocust op het voorkomen van een korting op de polissen. Ook rook de toezichthouder geen onraad toen de omstreden Amerikaanse investeerder Greg Lindberg zich in 2017 meldde om Conservatrix over te nemen.

Omkoping

Lindberg is in een andere zaak in de VS inmiddels veroordeeld voor omkoping. Het was beter geweest om in te grijpen in het bestuur van Conservatrix, vindt de commissie. In dat geval had zo'n nieuwe leiding maatregelen kunnen nemen die gericht waren op risicobeperking.

Volgens Lennart Zandbergen had De Nederlandsche Bank ‘veel eerder kunnen ingrijpen'. Zandbergen: ‘Uiteindelijk kon Greg Lindberg geld wegsluizen uit Nederland en toen had de DNB geen grip meer op het geld.’

De plek waar verzekeringsmaatschappij Conservatrix 97 jaar (1920 - 2017) was gevestigd.
De plek waar verzekeringsmaatschappij Conservatrix 97 jaar (1920 - 2017) was gevestigd. (Caspar Huurdeman / Hollandse Hoogte / ANP)

Nog geen overnamekandidaat

Hoe het verder gaat met de polishouder is nog steeds onduidelijk. ‘Afgelopen zomer had de curator al een overnamekandidaat moeten presenteren die de polissen zou overnemen. Dat is er toen niet van gekomen. Polishouders waren destijds bang dat 40 procent van hun polissen gekort zouden worden. Maar door een beetje geluk met de beleggingen is dat percentage teruggeschroefd naar 20 procent. Een overnamekandidaat is er verder nog niet.’

Luister ook | DNB keek weg bij rode vlaggen over “redder” Conservatrix


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen