Economie15 dec '21 17:00

CEO Port of Rotterdam enthousiast over coalitieakkoord

Auteur: BNR Webredactie

'Er zijn zes á zeven elementen waar we wat mee kunnen', zegt CEO Allard Castelein van de Port of Rotterdam. De CEO zegt 'best enthousiast' te zijn over wat hij in het coalitieakkoord voorbij zag komen. Toch benadrukt hij dat de uitdagingen omvangrijk zijn en dat arbeidsmigratie een reële optie is om het personeelstekort te ondervangen.

(ANP/Hollandse Hoogte/Hans van Rhoon )

Castelein zegt 'best enthousiast' te zijn omdat hij 'veel aanknopingspunten om de verduurzaming van het havencomplex te doen landen' zag. Volgens de CEO kan Rotterdam veel bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van 55 procent.' Het afvangen van CO2 is een noodzakelijk kwaad waar we al mee bezig zijn, walstroom is essentieel, de ontwikkeling van de infrastructuur behoeft veel aandacht, het stikstofprobleem moet worden opgelost. Er zijn zes á zeven elementen waar we wat mee kunnen.'

Arbeidsmigratie

In een eerdere toespraak benadrukte Castelein het belang van de Rotterdamse concurrentiepositie. Het personeelstekort speelt daar een belangrijke rol in. 'We hadden jarenlang 2000 banen die openstonden, de laatste maanden is dat gegroeid naar 8000. Je kunt geen problemen oplossen als je geen mensen hebt. Als land hebben we een groot probleem en we moeten keihard werken om jonge mensen op te leiden, we hebben het hele palet nodig om de banen te vervullen.' Volgens Castelein moet er niet alleen op scholen interesse worden gewekt voor werken in de haven, maar ontkomt Nederland er niet aan dat het arbeidsmigratie 'zal moeten tolereren'.

Waterstof

Volgens Castelein heeft Rotterdam 'heel veel waterstof nodig om de transitie mogelijk te maken. Waterstof is een hele vriendelijke energiedrager, we kunnen niet genoeg waterstof maken op de Noordzee, we hebben meer nodig'. Er moet dus volgens de CEO geimporteerd worden, 'zonder afhankelijk te zijn van bepaalde regio of regimes, we willen het zo snel mogelijk gaan importeren.' Castelein noemt de waterstof 'een hele verstandige alinea in het akkoord'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen