Economie21 dec '21 11:45

Stemming consument verslechtert

Auteur: BNR Webredactie

De stemming onder consumenten in Nederland is deze maand opnieuw verslechterd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verslechterde zowel het oordeel van de Nederlanders over het economisch klimaat als de koopbereidheid. Steeds meer consumenten vinden dat de prijzen sterk zijn gestegen en dat de tijd voor het doen van grote aankopen niet zo goed is.

De graadmeter waarmee het CBS de stemming onder consumenten meet, kwam voor december uit op min 25 tegen min 19 in november. Het consumentenvertrouwen ligt daarmee onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar van min 8. Volgens BNR-econoom Han de Jong wordt het consumentenvertrouwen sterk bepaald door de lockdownmaatregelen. 'Maar de min 25 is negatiever dan ik zou verwachten. Het lijkt erop dat er nog een andere factor speelt. En ik denk dat dat de hoge inflatie is.'

Luister ook | Consumentenvertrouwen daalt fors

Als het inderdaad de hoge inflatie is die momenteel het consumentenvertrouwen aantast, is dat volgens De Jong bijzonder slecht nieuws voor de economie. 'Het tast natuurlijk al je koopkracht aan, maar als het ook het vertrouwen aantast, dan wordt het misschien een moeilijk verhaal.'

Pessimisme

Consumenten waren in december pessimistischer over de economie dan in november. De deelindicator economisch klimaat ging van min 28 naar min 38. Consumenten waren daarbij negatiever over zowel de economie in de komende twaalf maanden als die in de afgelopen twaalf maanden.

Luister ook | Consumentenbond: webwinkels blijven misleiden met niet-leverbare producten

De koopbereidheid kwam in december uit op min 17, tegen min 14 in november. Consumenten waren zowel negatiever over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden als over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden.

In december vond 55 procent van de consumenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van de tijdreeks in 2017. Het percentage dat verwacht dat de prijzen in de komende twaalf maanden sterker gaan stijgen, daalde van 45 in november naar 33 in december.

Gerelateerde artikelen