Economie29 dec '21 08:43

Nederlandse glastuinbouw in problemen door hoge gasprijzen

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse tuinders komen in de problemen door de stijgende energieprijzen, zegt Glastuinbouw Nederland. Tegen de hoge gasprijs valt niet meer op te produceren. Sommige tuinders staken (deels) hun productie omdat het niet meer rendabel is. Volgens voorzitter Adri Bom Lemstra van Glastuinbouw Nederland zijn de prijzen niet alleen torenhoog, maar fluctueren ze ook sterk.

Bom Lemstra zegt dat steeds meer tuinders in de problemen komen en dat haar organisatie veel telefoontjes van verontruste tuinders krijgt. Het is moeilijk om de sterk gestegen prijzen door te berekenen naar het eindproduct omdat volgens Bom Lemstra tuinders gebonden zijn aan afzetcontracten met hun afnemers.

'Onze sector was versneld bezig met de energietransitie en we hadden leden die op geo- of aquathermie draaiden. Tot twee jaar geleden de opslag duurzame energie werd aangepast, de belastingen die heel slecht uitpakten voor de koplopers.' En daarmee werd volgens de voorzitter de rest van de sector huiverig. Volgens Bom Lemstra is de sector sterk afhankelijk van gas en teren tuinders in op hun financiële reserves.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen