Economie12 jan '22 19:07

Wel of geen coronaversoepelingen na vrijdag?

Auteur: BNR Webredactie

In Den Haag wordt druk gezocht naar een weg uit de lockdown. Het is nog wachten op het OMT-advies, en dan moet Ernst Kuipers voor vrijdag een besluit moet nemen. Kuipers zinspeelde daarbij op mogelijke versoepelingen, Leendert Beekman was erbij.

Nederland, Den Haag, 12-01-2022 Ernst Kuipers, D66 Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag op het Binnenhof  foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz
Nederland, Den Haag, 12-01-2022 Ernst Kuipers, D66 Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag op het Binnenhof foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz (Peter Hilz )

'Op het moment dat de quarantaineregels minder streng zijn dan ze nu zijn, zoals vorige maand in december dus, en je was ofwel gevaccineerd ofwel zelf besmet en je was in contact met een besmet persoon, mocht je na vijf dagen een test doen en hoefde je niet in quarantaine', zo duidt Beekman de woorden van Kuipers. 'We zouden daar naartoe terug kunnen, en Kuipers ziet dat nu dus ook als mogelijke oplossing voor de lockdown.'

Zo denkt ook Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel. Hij schreef - net als enkele andere bestuurders in Nederland, een brief naar minister-president Mark Rutte, waarin hij zijn onvrede uit over de huidige coronalockdown. Heidema noemt de huidige koers van de coronamaatregelen met harde lockdown 'niet meer verantwoord'.

Eigen hand

Verschillende ondernemers in Nederland zijn helemaal klaar met de verharde lockdown, en hebben besloten om vrijdag 14 januari - de datum waarop de oorspronkelijke lockdown zou eindigen - hoe dan ook open te gaan. Zo ook in de Achterhoekse gemeente Oude IJsselstreek, waar er al is toegezegd dat de coronamaatregelen op zaterdag niet gehandhaafd zullen worden. En daar is de Nederlandse winkelbranchevereniging INRetail blij mee.

Het geeft aan dat Nederland klaar is met de lockdown, aldus een woordvoerder. Volgens hem is er steeds meer begrip en draagvlak dat de samenleving weer wat meer open moet. 'Dit onderstreept wat in het hele land gaande is. Dit moeten veel meer burgemeesters doen. Niet om burgerlijk ongehoorzaam te zijn, maar om te laten zien dat we weer naar de oude situatie toe moeten.' De vereniging roept al langer dat winkels veilig open kunnen en hoopt dat dat vanaf zaterdag van het kabinet weer mag.

Duidelijke boodschap

Kersvers coronaminister Kuipers is echter allesbehalve blij met die ontwikkeling. Hij begrijpt dat winkeliers de coronamaatregelen "zat zijn" en open willen, maar "de regels zijn er niet voor niets". Hij benadrukt dat de coronacrisis alleen maar erger wordt als iedereen een eigen weg kiest en zich niet aan de regels houdt. 'We zouden allemaal dolgraag terug willen naar de situatie van voor corona', zegt Kuipers daarover. 'Maar de werkelijkheid is, dat dit niet kan.'

Hoewel de omikronvariant weliswaar minder ziekmakend lijkt, raken mensen er veel sneller door besmet. Nu er veel mensen vanwege omikron in quarantaine moeten en dus niet kunnen werken, dreigen volgens Kuipers sectoren vast te lopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen