Economie19 jan '22 09:01

ASML gaat capaciteit uitbreiden

Auteur: BNR Webredactie

ASML gaat zijn productiecapaciteit uitbreiden. Dit zegt topman Peter Wennink tegen BNR. Volgens Wennink duurt het nog wel even voor vraag en aanbod van chips weer bij elkaar gebracht zijn. 'We moeten wel eerst die fabrieken bouwen. Maar dat we onze capaciteit sterk gaan uitbreiden, die beslissing is al genomen.'

(ANP Bas Czerwinski)

Eerst fabrieken bouwen. Gevraagd wanneer hij daar de knoop over doorhakt zegt Wennink: 'Dat is op dit moment eigenlijk al gebeurd, alleen waar we dat precies gaan doen, dat hou ik nog eventjes voor me. Maar dat we onze capaciteit sterk gaan uitbreiden, die beslissing is al genomen.' Waar de nieuwe locatie gaat komen, laat de topman in het midden, 'daar is nog geen beslissing over genomen. We hebben wel voldoende ruimte hier.'

Recordjaar

Chipmachinefabrikant ASML heeft een recordjaar achter de rug, omdat door de wereldwijde chiptekorten de vraag naar de machines van het Nederlandse bedrijf zeer groot is. De omzet steeg vorig jaar naar 18,6 miljard euro, van 14 miljard euro in 2020. Voor dit jaar rekent ASML op een verdere sterke groei van de inkomsten. Om aan de groeiende vraag te voldoen, verplaatst ASML het testen van zijn machines van de eigen fabriek naar die van de klant.

Testen verplaatsen

'In het verleden maakten we de volledige test af in onze fabriek, maar dat kan drie tot vier weken duren. Als we die testen nou niet in de fabriek, maar bij de klant doen, dan scheelt dat tijd, dan kan de klant eerder chips produceren. Het uiteindelijke testen gebeurt in de fabriek van de klant.'

'Dat we meer capaciteit nodig hebben is echter evident, we zijn ervan overtuigd dat we meer capaciteit nodig hebben, we gaan wel degelijk uitbreiden. Maar dit zijn geen koekjesfabrieken, de bouw kost twee á drie 3 jaar. Daar zijn we hard mee bezig, dat gaat ook gebeuren, maar als de vraag zo blijft, dan duurt het wel even voor vraag en aanbod bij elkaar komen. De knoop is doorgehakt, waar we dat gaan doen laat ik nog in het midden, maar die beslissing is al genomen.'

Wennink zegt dat zo'n investering al gauw een miljard euro kost, ook zegt hij niet aan Vietnam te denken als locatie voor de bij te bouwen capaciteit.

De Cijfers

Er werd een nettowinst behaald van 5,9 miljard euro. Dat was 3,6 miljard euro een jaar eerder. Vanwege de tekorten aan halfgeleiders zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen om de productiecapaciteit te vergroten en daar profiteert ASML van. In een toelichting spreekt topman Peter Wennink dan ook van een 'sterk jaar van groei in een dynamische omgeving'.

Volgens ASML is de vraag naar zijn systemen groter dan de eigen productiecapaciteit. Klanten vragen zelfs om chipmachines al te leveren voor ze volledig getest zijn.

ASML is erg succesvol met de verkoop van zijn hypermoderne EUV-machines. Met die zeer gespecialiseerde machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro en zijn zo groot als een bus. Daarvan werden er vorig jaar 42 stuks afgeleverd. Het bedrijf levert ook minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips en ondersteunende diensten zoals software-updates om bestaande machines efficiënter te maken.

De onderneming uit Veldhoven zei verder niet te verwachten dat een recente brand bij een vestiging in Berlijn dit jaar een grote impact op de productie van chipmachines zal hebben. Door de brand begin deze maand werd de productie van onderdelen voor zijn EUV-machines geraakt.

AEX

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar ASML. De chipmachinemaker heeft een recordjaar achter de rug dankzij de aanhoudende sterke vraag naar chips en het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Daarnaast blijven de aandelenmarkten in de greep van de oplopende rentes op obligaties. Die zorgen ervoor dat beleggers kiezen voor minder risicovolle aandelen. Het in de AEX-index genoteerde ASML is van plan een volledig dividend uit te keren van 5,50 euro per aandeel over 2021. Dat is een verdubbeling van het dividend ten opzichte van 2020.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen