'Duitse regering wil op andere manier naar economie kijken'
De Duitse regering ziet economische groei niet langer als enige maatstaf voor welvaart. Dat meldde minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck deze week. Vandaag en morgen zal hij op het partijcongres van de Groenen moeten uitleggen hoe hij zijn visie in de praktijk wil omzetten. 'Het lijkt er inderdaad op alsof de Duitse regering op een hele andere manier naar het markteconomische systeem wil gaan kijken', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.
Een ander soort kapitalisme
'We kennen Robert Habeck als iemand die de afgelopen jaren veel heeft gefilosofeerd over een ander soort kapitalisme', zegt Marseille. Het lijkt erop dat deze theorie nu ook in de praktijk wordt toegepast. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de laatste presentatie van de economische prognose. Habeck voegde hierin een apart hoofdstuk toe waarin hij duidelijk stelde dat niet alleen de economische groei de enige maatstaf moet zijn voor welvaart. Ook sociale zekerheid, goed onderwijs en het milieu horen er allemaal bij.
Luister ook | 'Alles moet aan de kant om de Duitse energiewende door te voeren'
De kritiek op de plannen van Habeck is niet mals zegt Marseille. Vanuit de Duitse industrie wordt gesteld dat de ambitieuze klimaatplannen van de overheid de activiteiten van ondernemers niet in gevaar mogen brengen. De CDU stelde dat Duitsland nu niet zit te wachten op filosofen die over de grenzen van groei gaan nadenken. Ook in de media wordt getwijfeld aan hoe de plannen in de praktijk vorm moeten krijgen.
Draagvlak
Dit weekend moet tijdens het partijcongres van de Groenen blijken hoeveel draagvlak er is voor de plannen van Hubeck. Binnen zijn achterban heerst er volgens Marseille ook nog verdeeldheid over de plannen. 'Aan de ene kant zijn er zorgen over of de welvaart overeind blijft, maar er is ook een ideologische vleugel binnen de Groenen die juist willen dat Hubeck nog veel verder gaat.' Veel Duitsers zijn nu nog afwachtend zegt de Duitsland-correspondent. 'Dit zijn beleidsvoornemens, het is nog niet in de praktijk omgezet.'