Economie9 feb '22 08:10Aangepast op 9 feb '22 08:56

Topman ABN AMRO: Inkoop aandelen staat los van overnameportefeuille

Auteur: BNR Webredactie

ABN AMRO heeft afgelopen jaar weer winst gemaakt, waar in 2020 nog voor het eerst in een decennium een jaar met verlies werd afgesloten. Net als andere banken profiteert het financiële concern de laatste tijd flink van het aantrekken van de economie. De bank kondigt daarnaast aan aandeelhouders te belonen door voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen te gaan inkopen. Dit staat volgens topman Swaak los van de M&A-portefeuille.

'We zien dat het economisch herstel doorzet, dat zien we ook in de resultaten van de banken. We konden meer lenen aan bedrijven dan in het vorige kwartaal. Het geld dat we van de ECB leenden konden we met korting doorzetten naar klanten. We zien ook dat de provisie-inkomsten zijn toegenomen, dus de markten doen het goed, onze klanten doen het goed.' Wat onverlet laat dat volgens Swaak de bank op de kosten blijft letten.

Volgens de topman is het historisch lage aantal faillissementen te danken aan de steunmaatregelen van de overheid. Over het afbouwen ervan: 'Dat is precies dat de overheid zou moeten doen. We volgen dat kwartaal op kwartaal en bepalen dan wat we met onze voorzieningen moeten doen.'

Geen achterstanden hypotheken

Houdt ABN AMRO voldoende rekening met het inflatiespook? 'Dat is iets wat we continu in de gaten houden, we zien dat door de maatregelen en door de steun van de banken veel klanten door de crisis genavigeerd zijn.' Swaak zegt dat de bank 'dichtbij' de klanten blijft 'als we zien dat klanten het moeilijk hebben. We zitten daar dichtbij, we blijven met de klant in gesprek.' Gevraagd in hoeverre ABN AMRO net als ING de stroppenpot afdoende bijvult, zegt Swaak 'toevoegingen' te hebben gedaan. 'Specifiek als we het hebben over hypotheken, dan zien we geen achterstanden, en geen toename in de zorgen van onze klanten, maar we vullen onze voorzieningen zoals altijd.'

Inkoop aandelen

Er was in 2020 sprake dat ABN zich oriënteerde op een overname. Daarover zegt Swaak dat de bank altijd kijkt 'naar de mogelijkheden' en dat een M&A onderdeel kan zijn van de strategie. En gevraagd of het inkopen van eigen aandelen verband houdt met een mogelijke overname zegt Swaak dat de bank weer in staat is dividend uit te keren en dat de bank alleen aandelen inkoopt 'als dit past in de strategie van de bank. Het staat los van de M&A-portefeuille.' (de oorlogskas van waaruit overnames en fusie gefinancierd worden, red.)

De Cijfers

Onder de streep bleef een jaarwinst van ruim 1,2 miljard euro over, tegen een verlies van 45 miljoen euro in het voorgaande jaar. Destijds drukten de pandemie en de strenge lockdownmaatregelen nog sterk op de de cijfers. 'In 2021 begonnen we de pandemie achter ons te laten en was er in Nederland sprake van economisch herstel. In het vierde kwartaal hield de vraag naar zakelijke kredieten aan en groeide de kredietportefeuille', zegt topman Robert Swaak in een verklaring. Hij wijst er op dat de bank er ook in is geslaagd om zijn marktaandeel op de hypotheekmarkt uit te breiden.

De jaarcijfers worden wel sterk gekleurd door eenmalige posten. De bank sloot in april nog een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie wegens tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen. Later werd bekend dat de bank 250 miljoen euro opzij zette voor het compenseren van klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening. Dat bedrag is recent zelfs uitgebreid naar 340 miljoen euro. In het slotkwartaal werden de resultaten vooruitgeholpen door een boekwinst voor belasting van 338 miljoen euro op de verkoop van het hoofdkantoor aan de Zuidas. Het eigendom van het pand is overgedaan aan een vastgoedinvesteerder, voorlopig blijft de bank wel huurder van de locatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen