Economie9 feb '22 11:35Aangepast op 9 feb '22 14:01

Flitsbezorger Gorillas wil uitbreiden ondanks verzet gemeentes

Auteur: BNR Webredactie

Flitsbezorger Gorillas heeft zijn strategie aangepast en gaat ondanks de tegenwerking in Amsterdam en Rotterdam verder uitbreiden in Nederland. In de nieuwe strategie houdt het bedrijf naar eigen zeggen voldoende rekening met de klachten over de impact van dark stores op woonwijken. Ondertussen wordt er ook gepraat met de gemeente Rotterdam, waar net als in Amsterdam, geen nieuwe dark stores meer mogen komen. Maar in de hoofdstad wil men niet overleggen, zegt managing director Sadik Cevik van Gorillas.

Dark store van Gorillas in het centrum van Amsterdam
Dark store van Gorillas in het centrum van Amsterdam (ANP Robin van Lonkhuijsen)

Overlast

Flitsbezorging is razendsnel in opkomst in Nederland, maar de komst van bedrijven zoals Flink en Getir en Gorillas kan rekenen op veel verzet. De bedrijven leveren binnen tien minuten boodschappen aan een klant en zijn daarvoor afhankelijk van mini-magazijnen in woonwijken. Amsterdam en Rotterdam hebben een tijdelijk uitbreidingsverbod opgelegd aan de bedrijven omdat er veel klachten zijn over geluidsoverlast, gevaarlijke situaties door onvoorzichtige bezorgers op elektrische fietsen en simpelweg de leefbaarheid omdat deze magazijnen worden afgeplakt en hierdoor het straatbeeld veranderen.

Luister terug | Amsterdam nekt flitsbezorgers: komst 'dark stores' verboden

Supermarkt

Volgens Cevik zijn de klachten over Gorillas niet wezenlijk anders dan toen bijvoorbeeld 75 jaar geleden de supermarkt ontstond. 'Een nieuwe innovatie moet een plek vinden in de samenleving. Het belangrijkste is om constructieve gesprekken aan te gaan en te kijken hoe je je operatie kunt aanpassen om om te gaan met die klachten.' Cevik geeft aan dat sinds 8 maanden geleden fietsers al verplicht zijn om vanuit de magazijnen te opereren in plaats van voor de deur en dat fietsers altijd binnen in het pand moeten zijn. Op deze manier zou volgens Cevik een veel gehoorde klacht over overlast moeten worden opgelost.

Verbod

Terwijl Amsterdam en Rotterdam een tijdelijk verbod invoeren, geeft de gemeente Utrecht aan dat er voorlopig geen maatregelen tegen flitsbezorging worden genomen.

Luister terug | Omzet Jumbo met 4 procent gegroeid in lockdownjaar

Jumbo

Ondanks de klachten heeft supermarktketen Jumbo begin dit jaar besloten om via zijn app en de website klanten in Nederland en Vlaanderen de optie te geven om boodschappen uit hun assortiment te leveren via Gorillas. Jumbo neemt mogelijk ook een aandelenbelang in de Nederlandse, Belgische of Europese tak van het bedrijf.

Gerelateerde artikelen