Economie10 feb '22 12:07

Brexit kost Brits bedrijfsleven voorlopig alleen maar geld

Auteur: BNR Webredactie

De Brexit heeft het Britse bedrijfsleven voorlopig vooral hogere kosten, meer vertragingen en extra papierwerk opgeleverd. Dat blijkt uit een kritisch rapport van de Public Accounts Committee van het Britse parlement. Volgens de Commissie heeft de Brexit de handel met de EU geschaad.

Klachten

Voorzitter Anton Valk van de Brits-Nederlandse Kamer van Koophandel herkent de klachten die in het rapport naar voren komen. 'Aan de goederenkant zijn de kosten inderdaad omhoog gegaan en is onzekerheid belangrijk.' Die onzekerheid wordt deels veroorzaakt doordat er nog altijd onderhandeld wordt over het Northern Ireland Protocol, waarin is afgesproken dat, om de vrede in Ierland te bewaren, Noord-Ierland tot de Europese interne markt blijft behoren. Hierdoor zijn er douanecontroles tussen Noord-Ierland en de rest van het verenigd Koninkrijk.

Luister terug | Premier Noord-Ierland neemt ontslag vanwege Brexit

Automatisering

Een ander belangrijk probleem is de automatisering aan de grens. Valk hoort van zijn leden dat dit aan de Europese zijde veel beter is geregeld dan aan de Britse zijde. 'De kosten zijn nog steeds wel hoger, want je moet al die formulieren invullen, maar dan weet je in ieder geval waar je het over hebt en heb je die vertragingen niet.' Hoewel de Britse commissie hier minder aandacht voor heeft, verwacht Valk dat op langere termijn het vrije verkeer van personen een groot probleem gaat worden. 'Het is op dit moment binnen de dienstensector niet eenvoudig om mensen naar het Verenigd Koninkrijk te laten gaan.' Dit zorgt voor tekorten in het personeelsbestand.

Luister terug | EU onderhandelt met nieuwe Britse Brexitminister

Oplossingen

De commissie, die bestaat uit leden van zowel Labour als van de Conservatieven, komt met een serie aanbevelingen die ook in het Britse Lagerhuis moeten worden besproken. Toch heeft Valk er weinig vertrouwen in dat er iets gedaan wordt met dit rapport van de commissie. 'Het is waar dat de huidige Britse regering zich meer gelegen laat aan ideële overwegingen dan aan pragmatische overwegingen. Dat lijkt er op dit moment niet beter op te worden.'

Opvallend is dat slechts enkele uren voor het rapport uitkwam, de bekende Brexiteer Jacob Rees-Mogg is aangesteld als minister van Brexit opportunities.

Gerelateerde artikelen