Economie11 feb '22 18:05Aangepast op 11 feb '22 18:28

Nederlandse bedrijven krijgen half miljard Brexitschade uit EU-ruif

Auteur: BNR Webredactie

Voor ondernemers die schade ondervinden als gevolg van de Brexit stelt het kabinet 500 miljoen euro beschikbaar. Zo zouden bijvoorbeeld vissers die niet meer in Britse wateren mogen vissen in aanmerking komen voor compensatie. Het geld is afkomstig Brussel, de EU heeft dat beschikbaar gesteld.

(ANP / Hollandse Hoogte/ DIJKSTRA BV)

Ruim twee jaar geleden verlieten de Britten de Europese Unie, veel bedrijven hebben zich als gevolg daarvan aan nieuwe wet- en regelgeving moeten aanpassen, hebben moeten stoppen met hun handel of hebben andere afzetmarkten dan wel leveranciers moeten zoeken. Voor niets gaat de zon op, ondernemers hebben kosten moeten maken teneinde die omslag te maken. Zo kunnen ondernemers aanspraak maken op tegemoetkomingsregelingen wanneer ze bijvoorbeeld nieuwe markten moeten aanboren. Voor dat doel heeft Europa 300 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Vissers

Voor de vissers die midscheeps geraakt zijn door de Brexit heeft het kabinet 200 miljoen euro opzijgezet. 155 miljoen euro is bedoeld voor een stoppersregeling, maar er komt ook onder meer liquiditeitssteun voor vissers die hun bedrijf wél willen voortzetten. Zo wordt er een zogeheten 'stilligregeling' van opgetuigd en kunnen vissers aanspraak maken op een tegemoetkoming voor gederfde inkomsten in het eerste kwartaal van 2021.

Van de overige 300 miljoen euro is 268 miljoen euro bestemd voor compensatie voor de kosten van bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes, douanegerelateerde opleidings-, ICT- en advieskosten en tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel. De overige 32 miljoen euro gaat naar steun voor ondernemers die nieuwe markten willen ontdekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen