'Vooruitzichten voor KLM niet gunstig'
Het herstel van de luchtvaartsector verloopt trager dan verwacht door de terughoudendheid met betrekking tot het opheffen van reisbeperkingen. Toch blijkt uit recente ramingen dat het wereldwijde passagiersvolume in 2024 weer terug is op het niveau van voor de pandemie. Maar op lange termijn zijn de vooruitzichten voor KLM niet zo gunstig, zegt hoofdredacteur Jasper Lukkezen van economisch tijdschrift ESB.
De afname van het vliegen lijkt deels structureel te zijn, althans wat betreft het zakelijke vliegen. 'Videoconferencing is zo aangeslagen dat zakelijke reizigers met veel zakelijke contacten op die manier willen communiceren', zegt Lukkezen. Het gaat dan om een percentage tussen de 20 en de 25, getallen die bevestigd worden door onderzoek van McKinsey en de luchtvaartsector zelf.
Luister ook | Vliegbewegingen nemen toe, oude niveau verwacht in 2024
Zorgen
Volgens Lukkezen zal de marktwerking die wegvallende percentages deels zelf oplossen. Een voorbeeld daarvan is stoelen in Business Class wegzetten voor een lagere prijs. Het wegzakken van de zakelijke vluchten is vooral voor KLM en Schiphol 'een ding', zegt Lukkezen. KLM vervoert van oudsher veel zakelijke reizigers. Maar ook op andere fronten mag KLM zich zorgen gaan maken, zij het op de wat langere termijn, en dat heeft vooral te maken met de concurrentie van andere grote luchthavens en carriers. 'KLM verdient heel veel geld door reizigers uit Europa naar Schiphol te vliegen en van daaruit naar andere bestemmingen. Maar KLM heeft een hele kleine thuismarkt, het is maar de vraag of dat houdbaar is.'
Luister ook | Mogelijk minder vluchten op Schiphol door stikstofregels
Ook speelt de duurzaamheidskwestie volgens Lukkezen op de lange termijn een rol. 'Zoals de CO2-uitstoot en de stikstofuitstoot van de luchtvaart.' Daarnaast noemt hij ook de klachten over geluidsoverlast. 'Er gaat steeds meer maatschappelijke druk ontstaan om minder te vliegen.'
Vrachtvluchten
Het aantal vluchten vanaf Schiphol is tijdens de coronacrisis volgens Lukkezen niet zo ingezakt als bij andere Europese luchthavens. En dat is volgens hem te verklaren door de capaciteitsgrens waar Schiphol aan vastzit. 'Als er passagiersvliegtuigen uitvallen, dan dringen de vrachtvluchten om te mogen vliegen.' Hij verwacht niet dat Schiphol structureel passagiersvluchten gaat inruilen voor vrachtvluchten. 'Het is niet handig om een luchthaven in een drukbevolkt gebied op die manier te gebruiken', zegt Lukkezen.
.