Economie14 feb '22 14:36Aangepast op 14 feb '22 15:09

'Groot koopkrachtverlies, maar minder dan cijfers suggereren'

Auteur: BNR Webredactie

Met inflatiecijfers in januari van 6,4 procent in Europa en 7,5 procent in de VS dreigt de westerse economie richting een stevige recessie te gaan. Het consumentenvertrouwen in de VS is op zijn laagst sinds 2011. Het Europese beleid houdt vast aan haar geloof van geld in de economie blijven stoppen en het laag houden van de rentes. 'Je moet niet in paniek een restrictief beleid gaan voeren, maar de huidige aanpak van de ECB stamt uit een noodsituatie die er niet meer is', zegt BNR huiseconoom Han de Jong.

Het meest directe en belangrijkste gevolg van de hoge inflatie is uitholling van de koopkracht. Als dat maar lang genoeg doorgaat, is een recessie onvermijdelijk. De Jong wijst erop dat we op dit moment nog niet zo ver zijn.

Twee nuances

Met de inflatiecijfers van afgelopen maand zou een recessie geen verrassing zijn. Dat is nog niet het geval, dankzij twee belangrijke nuances, denkt Han de Jong. 'De eerste is dat je tijdelijk kan interen op je spaargeld, daarmee kun je het volume van je uitgaven op peil houden. Ten tweede is dat inflatiepercentage niet per se hetzelfde als het koopkrachtverlies dat je lijdt.' Hij verwijst hierbij naar onderzoek van economen van de ABN AMRO, die zagen dat bijvoorbeeld naast een stijging van de energieprijzen van 90 procent, de uitgaven daaraan gemiddeld maar met 30 procent stegen.

Lees ook | Ondernemer kan weer NOW-steun krijgen

Hoe dat komt? 'Veel mensen hebben vaste contracten afgesloten over de prijs, de winter is zacht, ze hebben misschien geïnvesteerd in het verduurzamen van hun woning, ze zetten de verwarming misschien een graadje lager. Dus dat koopkrachtverlies is toch wat minder dan die officiële cijfers suggereren.'

ECB-beleid

Of de centrale overheden en banken op de rem moeten trappen weet De Jong niet. 'In de VS laten de centrale bankiers nu toch wel wat ander geluid horen dan in Europa. Ik zit er zelf een beetje tussenin, het lijkt mij dat die inflatie geleidelijk aan wel wat naar beneden gaat komen. Je moet niet in paniek een heel restrictief monetair beleid moet gaan voeren, dus ik zou niet zeggen dat je de rente heel fors moet gaan verhogen. Maar het monetair beleid zoals we dat in Europa hebben, het beleid van de ECB, is in een noodsituatie opgesteld, en die noodsituatie bestaat niet meer.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen