Economie15 feb '22 13:45

Gasprijs daalt door terugtrekking Russische troepen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Doordat Rusland een aantal troepen heeft teruggetrokken bij de grens met Oekraïne, is de Europese gasprijs gedaald. Ook de voorspelling voor mild winterweer op het vasteland in Europa drukt de energieprijs.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, daalde aan het begin van de middag met bijna tien procent tot ongeveer 73 euro. In december piekte die prijs nog op bijna 188 euro door de vele zorgen rondom de gastekorten. Daarnaast nemen de Russische gasleveringen via de pijplijn door Oekraïne naar Slowakije toe. De gasleveringen via Polen liggen echter nog stil.

Lees ook | Oekraïne laat NAVO-wens niet vallen

Ook worden de elektriciteitsprijzen gedrukt door sterkere wind in Europa, waardoor er meer stroom door windmolens wordt geproduceerd. Onder meer in Duitsland wordt er woensdag een hoge energieproductie verwacht.

Olieprijs

Naast de dalende gasprijzen, gingen de olieprijzen ook verder omlaag, door hoop op een diplomatieke oplossing rondom het conflict aan de Russisch-Oekraïense grens. Op maandag steeg de prijs van Amerikaanse olie voor het eerst sinds 2014 tot boven de 95 dollar per vat, door zorgen over een escalatie van het conflict en de vrees voor een Russische invasie. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is momenteel in Moskou om te praten met president Vladimir Poetin.

Gerelateerde artikelen