Economie16 feb '22 11:25Aangepast op 16 feb '22 11:40

Veel zzp'ers in financiële problemen ondanks versoepelingen

Auteur: BNR Webredactie

Grote groepen zzp'ers kampen met betalingsachterstanden en schulden. Dat meldt de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Na twee jaar van lockdowns zijn bij veel zelfstandigen de buffers om financiële klappen op te vangen leeg. De aangekondigde versoepelingen zijn volgens de vereniging goed nieuws, maar lossen de problemen niet op.

(ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz )

Adempauze

'Er moet nog een heel groot gat worden dichtgelopen', zegt voorzitter Cristel van de Ven van de Vereniging Zelfstandigen Nederland. Er worden gesprekken gevoerd om te zien hoe de schuldenlast kan worden verlicht voor ondernemers. Van de Ven hoopt bijvoorbeeld op een adempauze, wat betekent dat zelfstandigen uitstel krijgen van betaling om zo eerst het bedrijf weer op de rit te krijgen.

Luister terug | Ondernemerspanel over het einde van de steunpaketten

Een andere oplossing zou zijn om betalingsachterstanden bij de Belastingdienst om te zetten in een achtergestelde lening. Dit kan er volgens Van de Ven voor zorgen dat 'mensen niet het gevoel hebben dat ze met een molensteen om de nek hun bedrijf weer moeten herstarten.'

Banken zijn terughoudend

Van de Ven wijst er ook op dat het voor kleine ondernemers en zelfstandigen ook bij met name grote banken ontzettend lastig is om nu overbruggingskrediet aan te vragen. 'Als je nu gaat kijken naar de kredietwaardigheid van zelfstandigen, is dat heel erg lastig, want ze hebben niks meer.'

Luister terug | 'Nieuwe minister Sociale zaken krijgt veel op haar bord'

Oproep aan het kabinet

De Vereniging Zelfstandigen Nederland roept het kabinet op om met maatwerkoplossingen te komen voor de schuldenproblematiek en de betalingsachterstanden. Ook wil de vereniging een duidelijke definitie van zelfstandig ondernemerschap en een bijpassend sociaal stelsel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen