Economie17 feb '22 16:57

Turkse Centrale Bank wijzigt rente alweer niet

Auteur: BNR Webredactie

De Turkse Centrale Bank wijzigde voor de tweede keer op rij het belangrijkste rentetarief niet. Dat tarief staat nu op 14 procent. Tot januari werden de rentes steeds verlaagd, wat veel kritiek kreeg. Turkije kampt met een torenhoge inflatie, en het verhogen van de rentes zou die stijging kunnen afremmen.

Lees ook | Bolsonaro in Hongarije om Orbán aan stemmen te helpen

President Erdogan is echter tegen het verhogen van de rentetarieven. Hij noemt het 'de moeder en vader van al het kwaad,' en in zijn ogen veroorzaakt het juist de hoge inflatie. Onder zijn druk werd de rente in Turkije dan ook sinds september vier keer verlaagd tot de 14 procent waar het nu op staat. In 2021 daalde de waarde van de Turkse lira daardoor met 44 procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Dat zorgde voor een flinke afname in koopkracht bij de Turkse burgers. De centrale bank zei eind vorig jaar al na december de rente voorlopig niet verder te verlagen.

Risicovol commentaar

Erdogan gaf in januari echter aan de rente weer verder te willen gaan verlagen. Tegen zijn zin in gaan kent een behoorlijk risico, want Erdogan ontsloeg sinds 2019 al drie centralebankpresidenten vanwege een meningsverschil op het gebied van monetaire beleidsvoering. Mede dankzij de renteverlagingen aan het einde van 2021 heeft Turkije te maken met een inflatie van bijna 49 procent, het hoogste niveau sinds 2002. Die inflatie wordt net als in de rest van de wereld vooral omhoog geduwd door de hoge energieprijzen, maar ook voedsel en niet-alcoholische dranken stegen in Turkije aanzienlijk in prijs.

Luister ook | 'Landen moeten minder spierballen tonen in Oekraïnecrisis'

De inflatie is 'een zware last' voor de burgers, zegt Erdogan. Hij beloofde te helpen met de stijgende energierekening, en verlaagde de btw op basisvoedingsproducten van 8 naar 1 procent om voor de inflatie te compenseren. De hoge leefkosten ondermijnen de politieke steun voor Erdogan, die in 2023 weer als president herkozen wil worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen